De drie vijanden van onze Europese beschaving - een betoog van Éric Zemmour

Achtergronden10 mei 2024 7 minuten Mattijs Glas
Zemmour
ANP

Recent sprak de Franse politicus en schrijver Éric Zemmour in Brussel bij een evenement van de organisatie National Conservatism. De toespraak gaat over de grootste bedreigingen voor de westerse samenleving. De toespraak was in het Frans maar is compleet vertaald door Mattijs Glas. De boodschap van Zemmour is namelijk belangrijk voor een ieder in het Westen.

Beste vrienden,

Ik wil u bedanken voor uw uitnodiging en voor uw welkom. Ik ben blij dat ik vandaag voor u sta, onder Europeanen, onder Westerlingen, om onze trots te delen, om wat we zijn en om de vastberadenheid om dat te blijven. Europa heeft een geweldige en lange geschiedenis. En zoals alle geweldige en lange verhalen die zo’n enorm gebied en zo veel eeuwen omspannen, is ze doorkruist door drama’s van enorme omvang. Europa kende oorlogen, waaronder nog vrij recent twee Wereldoorlogen, het maakte natuurrampen mee, epidemieën en hongersnoden, economische crises, invasies, burgeroorlogen. Ze kwam er altijd weer bovenop. Soms snel of wat minder snel, soms heel langzaam, maar altijd met moed en talent. We kunnen spreken van een Europese weerbarstigheid, van het vermogen van onze beschaving om zijn fouten te begrijpen en zich te verbeteren, met als doel vooruitgang, telkens weer.

Op een bepaalde manier is Europa een wonder. Ze ziet er misschien niet zo uit, het is het kleinste continent ter wereld, ingeklemd  tussen Azië en de zee.  Europa heeft noch de gigantische Amerikaanse vlakten, noch de vruchtbare Aziatische massa’s. En toch is ze het kloppende hart van het menselijke avontuur. In slechts enkele eeuwen heeft Europa alles uitgevonden: kloosters, Gotiek, Gregoriaanse gezangen, de wisselbrief, feudalisme, het kanon, de drukpers, de symfonie, het kompas, de stoommachine, elektriciteit, de verbrandingsmotor, de trein, de bioscoop, vliegtuigen, en veel veel meer.

Het was Europa, eerst met boten, toen met treinen, auto’s en vliegtuigen, die de wereld ontdekte en verbond. Het is Europa die, met zijn hygiënische maatregelen, zijn vaccins en medicijnen, de mensheid verzorgde. Het was Europa dat wist hoe onafhankelijk te denken over het tijdelijke en het geestelijke. Het is Europa die het individu uitvond, hem emancipeerde van de wetten van de clan en de stam, hem in staat stelde vrij te zijn. Het is in Europa waar de Renaissance begon, de Verlichting, de Industriële Revolutie. En telkens wanneer  vernieuwingen, technisch, intellectueel, artistiek, politiek, economisch of wetenschappelijk ergens in Europa ontstonden, was het het hele continent wat zich dat in een paar jaar eigen maakte.

Europa is geen land, geen natie, geen volk, maar één en dezelfde beschaving, gesmeed uit de judeo-christelijke en Grieks-Romeinse geest. De Europese Unie is zelfs nog geen eeuw oud, terwijl Europa al meer dan twee millennia bestaat. Degenen die zichzelf in dit erfgoed herkennen, het zich eigen willen maken en willen voortzetten, zijn Europeanen. Al degenen die zichzelf er niet in herkennen, behoren tot een andere beschaving. Het is waar dat ons continent heel oud is. De filosofische, politieke, juridische en religieuze wortels gaan meer dan tweeduizend jaar terug, tot de Oudheid. Toch ziet het er nog jeugdig uit. Van Cleopatra’s Egypte zijn nog slechts ruïnes over. Van Caesars Rome rest een wereldbeeld dat in veel opzichten nog steeds relevant is. We blijven ons voeden met de gedachten van Seneca, Marcus Aurelius en Cicero. En dat geldt zelfs nog meer voor Heraclitus, Socrates en Plato, soms zelfs zonder dat we ons daarvan bewust zijn.

Ondanks al zijn lijden, ondanks alle beproevingen, ondanks de vele keren dat we dachten dat ze verloren was, lijkt onze beschaving iets onsterfelijks te hebben. En toch, het huidige Europa staat voor de deur van een nieuwe crisis, en iedereen voelt aan dat dit de laatste kan zijn. Wat is die crisis die dieper, serieuzer en beslissender lijkt dan alle vorige? Europa wordt niet gebombardeerd, niet verwoest door een plaag, niet vernietigd door een hongersnood. En toch: in de meeste landen hebben miljoenen burgers het gevoel dat alles waar zij in geloven, alles wat ze hebben gekend en alles wat ze zijn, op het punt staat in te storten. Overal in Europa, van Portugal via België tot Nederland, Groot-Brittannië, Italië, Duitsland, en natuurlijk ook Frankrijk steekt een gevoel van urgentie de kop op. Een gevoel dat alle sociale lagen aangaat, van arbeiders tot de meest welvarenden, van bescheiden tot aan gefortuneerd.

Dit gevoel van urgentie, deze ongerustheid, die grenst aan angst, soms zelfs aan paniek, komt voort uit de waarneming dat de Europese beschaving tegelijkertijd door verschillende vijanden omsingeld is. Allen ontzettend gevaarlijk, en dat die situatie ertoe kan leiden dat hetgeen we zijn en alles waar wij van houden verloren gaat.

Ik beschouw dat deze vijanden, althans de duidelijkste, de meest onmiddellijk bedreigende, er drie zijn.

De eerste is de islamisering van ons continent. Een religie die, overal waar ze genoeg macht krijgt om invloed uit te oefenen en veranderingen door te zetten, alle aspecten van het dagelijks leven wil bepalen. Tot in de kleinste details betreffende kleding, opvoeding, cultuur, voedsel et cetera. De lijst van onderwerpen waarover de islam ons de wet wil opleggen is eindeloos. De verzwakking van de Christelijke religie door twintigste-eeuws links activisme zette de deur open voor een islam die onze spirituele leegte claimt te vullen, en die overduidelijk de bedoeling heeft om het Europese continent te domineren. En ze is hard op weg daarin te slagen. Kijk naar Londen, of kijk naar de Franse voorsteden. De Grote Vervanging is daar dagelijks gaande. De Europese bodem is steeds vaker bodem van de jihad, waar geweld en vernedering van vrouwen aan de orde van de dag zijn, waar kritiek op Mohammed en de Koran verboden zijn, op straffe van de dood. Alleen ideologisch gemotiveerden en naïevelingen durven deze realiteit nog steeds te ontkennen.

De tweede vijand die ons omringt, en die ook het onderwerp van de aanstaande Europese verkiezingen zijn, is de Europese bureaucratie en de tirannie van zijn rechters. Een uitzonderlijk monster, omvangrijk, overal aanwezig en dat maar groeit en groeit, dat steeds maar meer wetten maakt, dingen verbiedt, surveilleert, censureert, tot het punt dat dit continent, dat er zo lang één van vrijheid was, onverbiddelijk op weg is om een gebied van steeds maar verdere verarming van onze vrijheid te worden. Onze Poolse en Hongaarse vrienden weten daar wel wat van af. Economische vrijheid, politieke vrijheid en culturele vrijheid liggen ten prooi aan de Europese bureaucratie, die op een vreemde manier gelijkenis vertoont met het Sovjet communisme,  in een ‘softe’ versie.

Het Europa van Brussel is duidelijk niet communistisch, of nóg niet, maar het bewandelt wel hetzelfde pad. We zien een gezichtsloos socialisme dat zijn grip op alles krijgt, niet precies totalitair, maar wel steeds minder democratisch. De urgentie gebiedt om per 9 juni aanstaande een einde te maken aan de heerschappij van Ursula von der Leyen en haar progressieve meerderheid. Dat is onze eerste doelstelling met Marion Maréchal, de lijsttrekker van mijn partij.

De derde vijand wil onze cultuur uitroeien, onze identiteit en onze geschiedenis. Ze haat onze twee millennia van glorie, overwinningen, genieën en creativiteit. U weet waar ik het over heb. Ik bedoel Wokisme. Een extreme ideologie, dom, leeg, oninteressant, en tegelijk zeer agressief en koppig. Er is geen enkel aspect van onze beschaving dat het niet wil vernietigen. Het vindt alles dat we zijn onverdraaglijk. Alles dat we zijn moet op de brandstapel. Woke is grotesque, maar het is toch onnoemelijk gevaarlijk omdat het de media, artiesten en instituties diepgaand beïnvloedt. Het is het nieuwe gezicht van Europees links geworden. En niet alleen Europees. Ook onze Amerikaanse vrienden begrijpen helaas waar ik het over heb. Zelfs al zouden ze vanaf november de kracht kunnen vinden om tegen deze ideologie te strijden.

Tegen de Wokies die de Europese geschiedenis haten, tegen al deze nihilisten, deze punks, die het Westen als een absoluut kwaad zien, wil ik met klem zeggen: Wordt eens volwassen, lees eens een paar boeken, houd op soep over de Mona Lisa te gieten en onze monumenten te vernielen en bedank God op je blote knieën dat je hiér geboren bent, en niet elders. Jullie zijn je misdragende kinderen die het wonderlijke speelgoed dat ze kregen vernielen.

Geen beschaving was zo briljant, zo creatief, zo bewonderenswaardig als de onze, geen één! Ik zeg dit als Fransman, als voormalig journalist, gepassioneerd gehecht aan de vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van denken. Omdat we een land moeten heroveren, omdat we een continent moeten heroveren, heet mijn partij Herovering. En op 9 juni beginnen we, met onze lijsttrekker, Marion Marechal, en vele andere betrokkenen. Weet dat wij de enigen in Frankrijk zijn, die deze drie gevaren bestrijden. Maar we zijn bij lange na niet de enigen in Europa, want u bent hier. Hulde voor alles dat u in uw thuisland doet. Inderdaad, dames en heren. Om te overleven moeten wij Europeanen drie veldslagen tegelijk voeren. We moeten onze beschaving verdedigen alsof ons leven ervan afhangt, want ons leven hángt ervan af. Het komt op ons allen aan om het lot van de mooiste beschaving aller tijden te redden. Alleen een vrij volk kan een geweldige natie creëren. En alleen vrije mensen kunnen een geweldige Europese Unie creëren. Ik dank u.

Meerartikelen

Dana Abuqamar
Nieuws

Britse overheid trekt visum Palestijnse studente in na openlijke Hamas-steun

De Britse overheid heeft het studentenvisum van een Palestijnse rechtenstudente (19) ingetrokken, nadat zij haar trots uitte over de Hamas-terreur op Israël van 7 oktober. De jonge vrouw verklaarde tijdens een pro-Palestijnsea demonstratie dat zij 'v

windmolens
Nieuws

Na 2030 nog grotere kans op prijspieken door tekort aan stroom

Na 2030 wordt voldoende stroom niet langer als vanzelfsprekend beschouwd, aldus netbeheerder Tennet in een rapport. De energietransitie zorgt voor een toenemende vraag naar elektriciteit, die grotendeels wordt opgevangen door extra wind- en zonne-ene

Rowling
Nieuws

J.K. Rowling bekritiseerd voor opmerking over transgender voetbalmanager

J.K. Rowling verweert zich nadat ze wordt beschuldigd van 'wreedheid' omdat ze een trans-identificerende mannelijke voetbalmanager een "rechtse, blanke kerel" noemt. Rowling reageert op een inmiddels verwijderde post op X waarin de promotie van een t

Migratie
Nieuws

Denemarken leidt gesprek over Europees migratiebeleid

Ongeveer 250 Eurocraten, ambtenaren en vertegenwoordigers van de VN en de politiedienst Europol namen deel aan een conferentie in Kopenhagen eerder deze maand, waar Europese beleidsmakers oplossingen bespraken voor de asielcrisis op het continent. Am

Ter Apel
Nieuws

Geweldsincident Ter Apel: opnieuw steekpartij

Bij een geweldsincident vorige week in het aanmeldcentrum van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in Ter Apel is één persoon gewond geraakt, vermoedelijk door een steekpartij. De gewonde werd per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Volg

Geld
Nieuws

Opnieuw is gebruik contant geld gestegen

Het gebruik van contant geld aan de kassa is vorig jaar opnieuw gestegen, volgens het jaarlijkse onderzoek naar 'betalen aan de kassa' van Betaalvereniging Nederland en De Nederlandsche Bank. Vorig jaar meldde de organisaties al dat het gebruik van c

Van Baarle
Nieuws

DENK-leider beschuldigt PVV'er van 'genocidale opruiing' in Kamerdebat

DENK-leider Stephan van Baarle heeft flinke beschuldigen geuit aan het adres van PVV-Kamerlid Raymond de Roon in een Kamerdebat. Volgens Van Baarle maakt de PVV'er zich schuldig aan "genocidale opruiing" vanwege zijn bewering dat het Palestijnse volk

Tank
Achtergronden

Wordt dit het volgende Oost-Europese land dat Rusland binnenvalt?

Moldavië zet een significante stap richting de Europese Unie met een nieuwe defensiesamenwerking. Dit besluit komt er ondanks expliciete waarschuwen uit Moskou dat een nauwere band met het westen het land in een vergelijkbare situatie als Oekraïne ka

Leesmeeropinie
Leesmeerinterviews

Meerartikelen

IND
Achtergronden

PVV'er onthult hoeveel geld asielzoekers maandelijks te besteden hebben

De PVV verzet zich tegen het laten werken van asielzoekers tijdens hun asielprocedure vanwege de zorg voor een aanzuigende werking. De partij pleit ervoor dat asielzoekers terugkeren naar de veilige landen waar ze vandaan komen. "Tijdens hun asielpro

Murray
Achtergronden

'Walgelijke en onwetende kinderen': Douglas Murray hekelt pro-Palestijnse studenten

De Britse auteur Douglas Murray heeft geen enkel begrip voor de Europese en Amerikaanse studenten die deelnemen aan de pro-Palestijnse protesten aan hun universiteit. Volgens hem zijn ze erg naïef en onwetend. "Universiteitsidioten die oproepen tot '

Amerikaanse grens
Nieuws

NGO's boeken miljardenwinst dankzij Amerikaanse asielcrisis

Door de Amerikaanse grenscrisis is de opvang van niet-begeleide migrantenkinderen veranderd in een lucratief verdienmodel voor een aantal non-profitorganisaties (NGO's). Deze organisaties zien hun inkomsten en de salarissen van hun topmanagers aanzie

Eden Golan
Video

Zo klinkt het ongecensureerde Eurovisie-lied over Israëlische gijzelaars

Zaterdagavond bracht de Israëlische zangeres Eden Golan voor het eerst de ongecensureerde versie van haar Songfestival-inzending ten gehore. Het lied 'October Rain' gaat over de Israëlische gijzelaarfamilies die na een half jaar nog steeds in grote o

Wilders
Peiling

PVV stijf op één: kiezer is blij met nieuw regeerakkoord

Het nieuwe regeerakkoord is de PVV niet in de koude kleren gaan zitten. De partij van Geert Wilders staat nog steeds stijf op één bij de Nederlandse kiezer, blijkt uit de nieuwste peiling van Maurice de Hond. Ondertussen streeft BBB juist NSC voorbij

Vesterlund
Fun

Zien: Deense voetballer spreekt Nederlands in drie maanden tijd

In februari sprak de Deense FC Utrecht-speler Niklas Vesterlund nog geen woord Nederlands. Maar nu, drie maanden later, is daar grote verandering in gekomen. Bij RTV Utrecht vertelt hij over zijn leerproces - in het Nederlands, uiteraard. Begin dit j

Regenboogvlag
Nieuws

Oekraïner steekt regenboogvlag in brand in Amsterdam

In Amsterdam is een 48-jarige man uit Oekraïne gearresteerd nadat hij een regenboogvlag aan een bedrijfspand aan de Weteringschans in brand stak. Het incident vond plaats rond 21.15 uur. Een ooggetuige zag hoe de verdachte de vlag met een aansteker i

Treinstation
Nieuws

Steeds meer geweld op Duitse treinstations: nieuwe cijfers onthuld

De geweldscriminaliteit op Duitse treinstations is in de eerste drie maanden van dit jaar sterk gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit blijkt uit interne statistieken van de Duitse federale politie die in handen zijn van WELT. In

Gaza
Nieuws

Brussel dringt aan op opvang 9.000 Gazanen in EU-lidstaten

De Europese Unie heeft haar lidstaten opgeroepen om in totaal 9.000 ernstig zieke patiënten uit de Gazastrook op te vangen. Dit verzoek volgt op een oproep van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), die aangeeft dat deze patiënten dringend behandelin

Gaza
Achtergronden

Denkt het Westen alleen aan zichzelf tijdens conflicten?

In een recent interview van de Nieuwe Wereld met oud-Kamerlid en minister Jan Pronk heeft hij scherpe kritiek geuit op het Westen voor zijn zelfgerichte aanpak van mondiale conflicten. Het gesprek, geleid door Jasper van Dijk, richtte zich op een bre

Politie
Nieuws

Pro-Palestina demonstratie loopt opnieuw uit de hand: man gooit stenen naar politiepaarden

Bij een pro-Palestina demonstratie in Amsterdam is opnieuw geweld tegen de politie gebruikt. De demonstranten verzetten zich toen de politie ze verzocht te vertrekken vanuit het stadhuis aan de Amstel. Daarbij is een verdachte aangehouden die met ste

Arnoud van Doorn
Nieuws

Voormalig Haags gemeenteraadslid openlijk antisemitisch: "Joden niet meer gewenst in Europa"

Joden zijn niet meer gewenst in Europa. Dat is althans de mening van voormalig Haags gemeenteraadslid Arnoud van Doorn. Hij stelt op X dat er wat hem betreft geen plek meer is voor Joden in ons continent.  De directe aanleiding van zijn uitspraak is