Rekenkamer hekelt miljardenuitgaven kabinet: 'Zorgelijk'
De Algemene Rekenkamer heeft kritiek op de wijze waarop het demissionaire kabinet-Rutte IV miljarden euro's heeft uitgegeven. Er is weinig zicht op de resultaten van deze uitgaven, blijkt uit een nieuw rapport.
Volgens de Rekenkamer heeft het kabinet ambitieuze plannen opgesteld die in de praktijk moeilijk realiseerbaar zijn door een tekort aan personeel, hoge regeldruk en verouderde ICT-systemen. Vooral de sectoren Defensie, onderwijs, justitie en gezondheidszorg hebben moeite om het toegekende budget effectief te besteden, meldt De Telegraaf.
De Rekenkamer heeft meerdere ministeries gewaarschuwd dat ze niet duidelijk kunnen aantonen wat de gevolgen zijn van de extra uitgaven. Speciale kritiek is er voor Minister Mark Harbers van Infrastructuur, wiens ministerie onvoldoende overzicht heeft op de staat van het onderhoud aan wegen, bruggen en tunnels. "Zorgelijk", noemt de Rekenkamer deze situatie.
De uitvoering van het beleid loopt volgens de Rekenkamer het risico om vast te lopen door aanhoudende personeelstekorten, die verergerd worden door de vergrijzing. Dit heeft geleid tot een toename van de inhuur van externe krachten tot 15 procent van het totale ambtenarenbestand, wat ruim boven de gestelde norm van 10 procent ligt.
Verder krijgt de aanpak van de energiecrisis door het kabinet complimenten. De invoering van een prijsplafond is "actief en beheerst" uitgevoerd. Er zijn echter kritische kanttekeningen bij de energiesteun voor het mkb, die te laat op gang kwam waardoor veel ondernemers geen recht meer op steun hadden door de gedaalde energieprijzen.