Zweden verlaagt ontwikkelingshulp: wil meer geld in eigen land investeren
De Zweedse regering zet een nieuwe stap in de herstructurering van het Zweedse ontwikkelingshulpbeleid. Het jaarlijkse hulpbudget van Zweden wordt vanaf 2026 verlaagd met 200 miljoen euro. Volgens de regering is deze verlaging nodig om de financiële middelen van het land beter te verdelen en de eigen burgers te beschermen.
De kersverse minister voor Hulp en Buitenlandse handel, Benjamin Dousa, benadrukt dat zijn belangrijkste taak het beschermen van het belastinggeld van de Zweedse bevolking is. “Zelfs met deze verlaging blijft Zweden een van de meest genereuze landen ter wereld op het gebied van hulp,” zegt Dousa in een verklaring aan het Zweedse persbureau TT.
De budgetverlaging van 4,9 miljard euro naar 4,7 miljard euro maakt deel uit van het najaarsbegrotingsvoorstel, dat deze week volledig wordt gepresenteerd. Dousa benadrukt dat de hervorming van het budget zich richt op efficiëntie en ervoor moet zorgen dat het geld daadwerkelijk bij de mensen in nood terechtkomt.
Welzijn van eigen burgers
De Zweedse regering wijst erop dat de staat in de eerste plaats verantwoordelijk is voor het welzijn van zijn eigen burgers. Volgens Dousa is de verlaging van het hulpbudget mede ingegeven door de uitdagingen waar Zweden zelf mee te maken heeft. “We hebben een uitgebreid hulpbudget, terwijl er ook in Zweden grote investeringsbehoeften zijn,” zegt Dousa. De vrijgekomen middelen zullen onder andere worden gebruikt voor politie, defensie en welzijn.
Dousa benadrukt dat het huidige systeem, waarbij het hulpbudget jaar na jaar automatisch groeit zonder voldoende controle of prioritering, niet houdbaar is. “We willen meer grip krijgen op waar het geld naartoe gaat en ervoor zorgen dat het effectief wordt ingezet,” legt hij uit.
De herstructurering van het Zweedse hulpbeleid volgt op eerdere stappen om de hulp aan bepaalde landen, zoals Irak, stop te zetten. Deze maatregelen onderstrepen de nieuwe koers van de regering: een striktere focus op nationale belangen, zonder dat Zweden zijn rol als belangrijke donor volledig opgeeft.