Kabinet streeft naar minder asielinstroom vanaf 2027
Minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) heeft er geen geheim van gemaakt dat ze streeft om de asielinstroom significant te verminderen. Hierdoor bezuinigt het kabinet vanaf 2027 flink op de opvang van asielzoekers. De Algemene Rekenkamer waarschuwt het kabinet dat deze bezuiniging problematisch zal zijn als de instroom niet vermindert.
Ambitieuze migratiedoelen
Het opvangen van asielzoekers gaat gepaard met hoge kosten. Minister Faber probeert, onder andere met de opt-out uit het Europese migratiebeleid, de asielmigratie drastisch te verlagen. Het is nog maar de vraag of dit gaat lukken, maar de budgettering van Faber's ministerie laat wel zien dat dit een serieuze intentie is. Voor 2026 is er nog 4,4 miljard euro begroot voor de opvang van asielzoekers. In 2027 is dit nog maar 0,9 miljard euro en in 2028 nog slechts 0,6 miljard euro.
Hoe realistisch is de directe impact?
Ondanks het feit dat het kabinet verwacht dat de asielinstroom zal verminderen, is het nog maar de vraag of dit meteen merkbaar is. In de Meerjaren Productie Prognose (MPP) waarin de prognose van het aantal opgevangen asielzoekers per jaar wordt weergegeven, houdt het kabinet rekening met een groot aantal asielzoekers in Nederland in 2027 en 2028.
Hiermee maakt de Algemene Rekenkamer, die jaarlijks de begrotingen per ministerie beoordeelt, zich zorgen over de begrotingen van het Ministerie van Asiel en Migratie. Volgens de Rekenkamer speelt ook mee dat er de afgelopen drieëntwintig jaar eenentwintig keer te weinig geld is begroot voor de asielopvang. De Rekenkamer waarschuwt dat Den Haag consistent de kosten van de asielinstroom onderschat, waardoor "het COA in een crisis terechtkwam". De Rekenkamer houdt echter geen rekening met de significante koerswijziging in Den Haag nu de PVV voor het eerst in de regering zit. Uiteindelijk is het dus de vraag of dit kabinet daadwerkelijk iets kan doen om de asielmigratie in te perken. Indien dit niet het geval is, kunnen de problemen snel oplopen.