Amsterdamse brug niet vernoemd naar Soldaat van Oranje vanwege diversiteitsbeleid
Een speciale adviesraad heeft het plan om een brug te vernoemen naar de 'Soldaat van Oranje', Erik Hazelhoff Roelfzema, afgewezen omdat dit niet zou passen binnen het 'diversiteitsbeleid', meldt De Telegraaf. Ook wordt de bijdrage van Roelfzema door de Raad "niet erkend".
Negatief advies over Roelfzema
Uit door de Telegraaf opgevraagde gegevens blijkt dat de Adviesraad voor de naamgeving openbare ruimten (ANOR) een negatief advies gaf om een brug naar Roelfzema te vernoemen. De motivatie luidt: "Vernoeming sluit niet aan om zorg te dragen voor meer diversiteit. Daarnaast worden de verdiensten voor Amsterdam niet herkend door de Adviesraad". Het is onduidelijk waarom de verdiensten van de 'Soldaat van Oranje' niet worden erkend. Roelfzema studeerde namelijk in Leiden maar heeft ook in Amsterdam ondergedoken gezeten. Verder is er nog geen andere naam voor de brug in kwestie gekozen.
Negatieve adviezen zoals die bij Roelfzema komen weinig voor. Wel zijn er met name sinds het oprichten van de raad in 2021 vooral straten die naar vrouwen en niet-Nederlanders zijn vernoemd. Daarmee past dit in het beeld dat 'woke' beleid 'inclusief' is voor iedereen, behalve voor blanke Nederlandse mannen. Uiteraard hebben ook anderen een grote rol gespeeld in de Nederlandse geschiedenis, maar door de rol van deze groep te willen ontkennen, ontkent men een groot deel van de Nederlandse geschiedenis.
Te veel vernoemingen naar verzetshelden?
Volgens een woordvoerster van de gemeente Amsterdam is nog een andere reden dat het geen goed idee is om een brug naar Roelfzema te vernoemen, omdat er al zoveel vernoemingen naar verzetshelden zijn: "Er zijn ruim 650 straat-, brug- en pleinnamen in Amsterdam vernoemd naar mensen binnen de categorie vrijheidsstrijd & emancipatie. Bijna de helft heeft betrekking op de Tweede Wereldoorlog.”
Amsterdam moet zich doodschamen
Marco Kroon spreekt zich uit nadat uitkwam dat er geen brug naar Roelfzema wordt vernoemd: "Amsterdam moet zich doodschamen dat ze de vernoeming van Hazelhoff Roelfzema afwijzen omdat hij een witte man is. Hij is niet beroemd geworden omdat hij wit was, maar vanwege zijn moedige daden voor Nederland door de Duitse onderdrukker te bevechten. Mede dankzij hem hebben we nu vrijheid, en kunnen we spreken over zwarte en witte mensen.”
Ook weerlegt Kroon de impliciete houding dat verzetshelden uit de Tweede Wereldoorlog nu niet meer relevant zouden zijn. Juist nu de mensen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt er over een aantal jaren niet meer zijn om de verhalen levend te houden is het belangrijk volgens Kroon om meer aandacht te vestigen op dit deel van de Nederlandse geschiedenis: "De jeugd kan van hun verhalen leren dat je een keuze hebt om niet weg te kijken bij onrecht, maar dit kunt bevechten, er soms ook bereid moet zijn om je leven daar voor te geven."