NSC wil weten of Koninklijk Huis invloed uitoefent op media: Schoof geeft snel antwoord
Recent is er ophef ontstaan na een media-optreden van oud-presentatrice Margreet Spijker. Spijker had opmerkelijke onthullingen gedaan over de beperkte ruimte voor kritiek bij de omroep. Volgens Spijker is het bij WNL verboden om kritische vragen te stellen over het Koninklijk Huis, in het bijzonder over koningin Máxima.
Tijdens haar optreden bij Renze stelde Spijker dat het bij WNL niet mogelijk is om vragen te stellen over bijvoorbeeld Máxima’s rol bij het World Economic Forum (WEF) en haar uitspraken over de digitale euro. “Als Máxima het bij het World Economic Forum heeft over de digitale euro, dan is dat taboe om daar een vraag over te stellen,” aldus Spijker. Ze suggereerde dat de nauwe banden tussen de omroep en de macht in Den Haag hieraan ten grondslag liggen.
Volgens deze oud presentator van WNL mocht er niet gesproken worden over het WEF en Maxima 🤷 pic.twitter.com/dA70zems9t
— Kim Rebel (@KimKimetje) September 25, 2024
Spijker wees erop dat Loek Hermans, omstreden VVD-voorzitter van de Raad van Toezicht van WNL, tijdens Prinsjesdag naast prinses Beatrix stond. "Dan denk je: o, natuurlijk, ze zitten zó dicht op die macht dat je een vraag over Máxima niet mag stellen. Het mag geen onderwerp zijn," voegde ze toe.
Naar aanleiding van deze onthullingen heeft NSC-Tweede Kamerlid Jesse Six Dijkstra vandaag premier Dick Schoof om opheldering gevraagd. Hij wil weten of de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) actief journalisten benadert om bepaalde onderwerpen rond het Koninklijk Huis uit de media te houden. Six Dijkstra stelde de vraag of de RVD in de afgelopen vijf jaar journalisten heeft gevraagd geen aandacht te schenken aan politiek gevoelige zaken die niets met privacy te maken hebben. Premier Schoof stelt in een antwoord op deze vraag dat dit niet zou zijn gebeurd.
Ook bij Ongehoord Nieuws, waar NieuwRechts-hoofdredacteur Bart Reijmerink was aangeschoven, ging het over de rol van het Koningshuis en de RVD.