Meeste Duitsers willen gesprekken met Rusland om oorlog te beëindigen
De meerderheid van de Duitse bevolking wil dat bondskanselier Olaf Scholz de communicatie met de Russische president Vladimir Poetin hervat, in een poging om de oorlog in Oekraïne te beëindigen. Volgens een recente peiling, uitgevoerd door YouGov in opdracht van het Duitse persbureau, vindt 59 procent van de ondervraagden dat Scholz opnieuw contact moet opnemen met Poetin. Slechts 26 procent is tegen een dergelijk gesprek, terwijl 15 procent geen mening heeft gegeven.
Vooral in Oost-Duitsland is er sterke steun voor hernieuwde gesprekken met Moskou: 68 procent van de inwoners uit dit deel van het land staat positief tegenover een telefoongesprek tussen de twee leiders. Dit staat in contrast met 19 procent van de Oost-Duitsers die tegen het idee is, meldt de Duitse krant Zeit. De laatste keer dat Scholz en Poetin rechtstreeks met elkaar spraken, was op 2 december 2022. Scholz heeft sindsdien echter benadrukt dat er via andere kanalen nog steeds communicatie plaatsvindt tussen de twee regeringen.
Er gaan geruchten dat er vóór de G20-top in Rio de Janeiro, die volgende maand plaatsvindt, mogelijk weer een telefoongesprek tussen Scholz en Poetin zou kunnen plaatsvinden. Scholz heeft vorige maand zijn bereidheid uitgesproken om nieuwe vredesgesprekken met Poetin te voeren. Hij gaf aan dat hij contact met de Russische leider zou opnemen “wanneer het juiste moment daar is” om onderhandelingen over een einde aan de oorlog in Oekraïne te bevorderen.
“Ik denk dat dit het moment is waarop we moeten bespreken hoe we uit deze oorlogssituatie kunnen komen en sneller vrede kunnen bereiken dan het nu lijkt,” zei Scholz destijds. Hij voegde eraan toe dat er zeker een nieuwe vredesconferentie zou komen, waarbij ook Rusland betrokken zou moeten zijn.
Europese verdeeldheid en toenadering
De druk om tot nieuwe onderhandelingen te komen wordt niet alleen in Duitsland gevoeld. Hongarije, onder leiding van premier Viktor Orbán, roept al langer op tot een onmiddellijke wapenstilstand en vredesgesprekken. Dit staat in contrast met de VS en de Europese Unie, die Oekraïne blijven steunen in hun militaire inspanningen tegen Rusland.
Ondanks de oproepen voor vrede, blijven de meningen verdeeld over hoe een toekomstige regeling tussen Rusland en Oekraïne eruit zou moeten zien. Zo is 39 procent van de Duitsers tegen het idee dat Oekraïne territoriale concessies zou moeten doen aan Rusland, terwijl 45 procent juist voor een compromis is waarbij Oekraïne mogelijk delen van zijn grondgebied zou opgeven.
Scholz blijft actief in zijn pogingen om een diplomatieke oplossing voor het conflict te vinden. Zo staat er deze week een ontmoeting gepland met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky in Berlijn, de derde keer in vijf weken dat de twee leiders elkaar spreken. De focus ligt nu meer dan ooit op het vinden van een uitweg uit de oorlog, waarbij de dialoog met Poetin een centrale rol lijkt te spelen in de Duitse strategie.