Jaarlijkse Koeiemart in Woerden trekt veel publiek: 'Pure liefhebberij'
Woensdag vormde Woerden het toneel van de jaarlijkse Koeiemart. De geur van stro, oliebollen en snert vulde de hele dag de lucht. Hoewel het een flinke inspanning vraagt, zowel qua tijd als voorbereiding, blijft de Koeiemart een belangrijk platform voor boeren om hun bedrijven te promoten en de mooiste dieren te laten zien. Het is een bijeenkomst voor traditie, trots en gezelligheid.
Vorig jaar moesten de marktkramen en het publiek het onverwachts zonder koeien doen, vanwege een uitbraak van blauwtong. Maar dit jaar zijn de boeren weer terug, bovendien met droog weer. Dertien melkveehouders kwamen vroeg uit de veren om hun mooiste koeien te laten zien op het Kerkplein. Voor hen is het veel meer dan alleen een markt – het is een moment van trots, liefde voor hun vak, en een gelegenheid om hun passie te delen met het grote publiek.
“Het is pure liefhebberij", vertelt boerin Adrie tegen het AD. “Je wilt gewoon je mooiste dieren laten zien. Sommigen vinden het wat lastig, je hebt immers een druk bedrijf waar altijd wel werk te doen is.” Weken van voorbereiding gaan eraan vooraf: de dieren worden getraind, verzorgd en gepoetst om op hun allerbest voor de dag te komen. “Het is een stomme gekke hobby", lacht echtgenoot Cor.
Dit bericht op Instagram bekijken
Een dagje uit voor boer en burger
Hoewel het harde werken nooit ophoudt, is de Koeiemart voor veel boeren ook een welkome ontsnapping uit de dagelijkse sleur. “Je maakt er echt een dagje uit van,” vertelt Adrie bij AD. “Boeren gaan immers weinig van hun bedrijf af. Dus het is op deze woensdag heel leuk om elkaar weer te zien en te spreken.”
De Koeiemart is veel meer dan alleen een plek om producten te kopen en te verkopen. Het is een podium voor de boeren om hun passie en vakmanschap te tonen. Maar het is ook een plek waar de uitdagingen van het boerenbestaan niet worden vergeten. Sinds de boerenprotesten van 2019 is er meer begrip voor de uitdagingen waar boeren dagelijks mee te maken hebben. Bezoekers stellen nieuwsgierig vragen over het boerenleven, van de zorg voor de dieren tot de toekomst van de melkveehouderij.
“Het wordt steeds moeilijker om je bedrijf te runnen", vertelt Cor bij AD. De overheid ambieert een krimp van de veestapel, maar dat zorgt volgens Cor voor grote problemen: “Dat betekent minder dieren, minder melk en uiteindelijk minder omzet. Maar de kosten blijven hetzelfde.”
Glimmende koeien, cultureel erfgoed
Terwijl de ochtend langzaam vordert en de zon door de mist heen breekt, worden de eerste koeien op het Kerkplein grondig gepoetst. Met borstels worden hun vachten laten glimmen, en een lotion zorgt ervoor dat hun uiers er perfect bij hangen, meldt Indebuurt. Het Kerkplein vult zich met bezoekers, die nieuwsgierig langs de stalletjes struinen en genieten van de rust voordat de drukte echt losbarst.
Bij bakkerij Verweij staat een lange rij voor de beroemde oliebollen en Kristaljons, terwijl bij KoffieSaeck de warme chocolademelk en snert gretig aftrek vinden. Voor velen is de Koeiemart een dag van nostalgie, gezelligheid en traditie. De geur van vers stro, gemengd met de lucht van warme oliebollen, zorgt voor dat echte najaarsgevoel.
De Koeiemart in Woerden vindt al eeuwenlang plaats op de derde woensdag van oktober. Traditioneel wordt dan de 'oogst' van de koeien gevierd. In 2017 werd het bijzondere festijn opgenomen in de Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland.
Ondertussen blinken de trekkers in de haven in de middagzon. Ondanks alle zorgen is de Koeiemart een dag waarop economische onzekerheden even naar de achtergrond verdwijnen. “Op zo’n dag laten we die sores thuis", besluit Adrie bij AD.
Dit bericht op Instagram bekijken