Nieuwe bezuinigingen kleden NPO verder uit

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) krijgt opnieuw een financiële klap te verduren. Naast de eerder aangekondigde bezuiniging van 100 miljoen euro, moet de organisatie nog eens jaarlijks 6,6 miljoen extra inleveren. Dit komt naar voren uit bronnen die zijn geraadpleegd door de politieke redactie van RTL Nieuws.
De NPO, die jaarlijks bijna 1 miljard euro aan overheidssubsidies ontvangt, stond al voor de uitdaging om 10 procent van haar totale budget in te leveren. Met deze nieuwe extra bezuiniging komt daar een substantiële som bovenop. De vraag die nu boven de markt hangt, is hoe de publieke omroep deze ingrepen concreet zal doorvoeren zonder de kwaliteit van de programmering in gevaar te brengen.
De extra bezuiniging volgt na eerdere afspraken in het onderhandelaarsakkoord. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, dat zelf fors moet bezuinigen, presenteerde donderdag de verdere invulling van deze maatregelen.
Cultuur en onderwijs zwaar getroffen
Niet alleen de NPO wordt getroffen door de nieuwe bezuinigingsmaatregelen. Ook de cultuursector krijgt forse klappen te verduren. Zo wordt er jaarlijks 10 miljoen euro bezuinigd op cultuursubsidies.
In de onderwijssector zijn de gevolgen eveneens merkbaar. Het Regionaal Investeringsfonds MBO, een initiatief om de aansluiting tussen mbo-opleidingen en het werkveld te verbeteren, wordt stopgezet. Dit fonds heeft de afgelopen jaren een belangrijke rol gespeeld in het ondersteunen van mbo-studenten bij hun overgang naar de arbeidsmarkt, maar de stopzetting zal tientallen miljoenen euro’s besparen.
Een ander punt dat in het onderwijs sneuvelt, is de subsidie voor de brede brugklas. Deze klassen, waarin leerlingen van verschillende niveaus (vmbo, havo en vwo) samen les krijgen, waren bedoeld om meer gelijke kansen te creëren en leerlingen langer gezamenlijk onderwijs te laten volgen. Het schrappen van deze subsidie is een van de vele maatregelen die het kabinet treft om de begroting sluitend te maken.