Kabinet wil cryptobedrijven dwingen tot samenwerking met Belastingdienst
Het kabinet heeft een conceptwetsvoorstel gepresenteerd dat aanbieders van cryptodiensten verplicht om gegevens van hun gebruikers te delen met de Belastingdienst. Deze maatregel maakt deel uit van de implementatie van de Europese DAC8-richtlijn, die belastingontduiking en -ontwijking moet tegengaan. Bedrijven die weigeren mee te werken, riskeren een bestuurlijke boete of strafrechtelijke vervolging.
Volgens het kabinet is de snelgroeiende cryptomarkt een risico voor belastingontduiking. Hoewel eigenaren van cryptovaluta al verplicht zijn om hun cryptobezittingen aan te geven, blijft veel vermogen uit de handel in crypto’s buiten het zicht van de Belastingdienst. "De afgelopen tien jaar is de cryptomarkt enorm gegroeid, waardoor de Belastingdienst onvoldoende zicht heeft op het vermogen dat hiermee gemoeid is," aldus de toelichting op het wetsvoorstel.
Met het nieuwe wetsvoorstel wordt het voor cryptobedrijven verplicht om jaarlijks bepaalde gebruikersgegevens te verzamelen en te delen met de Belastingdienst. Dit geldt voor alle aanbieders van cryptodiensten in de EU. De gegevens worden bovendien uitgewisseld tussen de belastingdiensten van de verschillende EU-lidstaten, zodat belastingontduiking over landsgrenzen heen kan worden aangepakt.
Cryptodienstverleners die niet meewerken aan de nieuwe regels, kunnen rekenen op stevige sancties. Zij riskeren bestuurlijke boetes en kunnen zelfs strafrechtelijk worden vervolgd. Voor eigenaren van cryptovaluta verandert er in principe niets, aangezien zij al verplicht zijn om hun cryptobezittingen aan te geven bij de Belastingdienst.
Staatssecretaris Fiscaliteit en Belastingdienst Folkert Idsinga stelt dat deze maatregel noodzakelijk is om belastingontwijking tegen te gaan. "Met dit wetsvoorstel zetten we een belangrijke stap in de belastingheffing over crypto’s. In de toekomst kunnen EU-lidstaten beter samenwerken, en worden transacties met crypto’s inzichtelijk voor belastingdiensten," aldus Idsinga.