Greta Thunberg protesteert in Georgië tegen rechtse verkiezingsuitslag
Klimaatactiviste Greta Thunberg heeft zich aangesloten bij protesten in Georgië naar aanleiding van de parlementsverkiezingen van afgelopen weekend. De demonstranten beweren dat de rechts-conservatieve regeringspartij Georgische Droom de verkiezingsuitslag heeft gemanipuleerd. Thunberg verklaart dat ze de Georgiërs wil ondersteunen in hun “strijd voor democratie en vrijheid”.
Lees ook
Gaat Greta's pieper af?
De protesten kwamen op gang na de parlementsverkiezingen van vorige week, waarbij Georgische Droom, de rechts-conservatieve partij die al enkele jaren aan de macht is, de overwinning behaalde. Volgens de demonstranten zijn de verkiezingsresultaten het resultaat van fraude. Ze uiten hun ongenoegen in de straten van het Vake-district, een welvarende wijk in Tbilisi met een sterke oppositiesteun. In deze buurt, waar buitenlandse ambassades en universiteiten zijn gevestigd, zijn de spanningen zichtbaar.
De demonstranten hanteren een driepuntenprogramma als basis voor hun protesten:
- Bewustwording creëren onder de Georgische bevolking over de vermeende fraude.
- Aandringen dat de internationale gemeenschap de verkiezingsuitslag niet erkent.
- Voortdurend verzet tegen de Georgische Droom-regering.
Greta Thunberg kwam dinsdag aan in Georgië en nam onmiddellijk deel aan de protesten in Tbilisi. Via Hongarije, Bulgarije en Turkije reisde ze naar het land om solidariteit te tonen met de demonstranten. “Ik ben hier om de strijd voor de democratie en vrijheid van het Georgische volk te steunen,” verklaarde Thunberg aan persbureau AP. Met haar aanwezigheid willen de demonstranten niet alleen de Georgiërs zelf, maar ook de internationale gemeenschap mobiliseren om de regering van Georgië ter verantwoording te roepen.
“Desinformatiecampagne”
De Georgische verkiezingsautoriteit ontkent alle beschuldigingen van verkiezingsfraude en noemt de protesten een “desinformatiecampagne”. Op hun website verklaart de autoriteit dat ze meldingen van onregelmatigheden onderzoeken, maar dat veel beweringen ongegrond zijn en gebaseerd op “van horen zeggen” en gemanipuleerde informatie.
Een woordvoerder van de kiescommissie zei: “Als het doel werkelijk is om de democratische principes te handhaven, dan moeten transparantie, samenwerking met onderzoeksinstanties en respect voor de rechtsstaat centraal staan.” De verklaring benadrukt dat de autoriteit openstaat voor alle op feiten gebaseerde onderzoeken en stelt dat het ondermijnen van het vertrouwen in het verkiezingssysteem onverenigbaar is met democratische beginselen.