De linkse hypocrisie omtrent nepnieuws blootgelegd
Sinds het kabinet aankondigde de BTW te verhogen op kranten, boeken, hotels en sportscholen, is er vanuit de linkerzijde veel kritiek op deze maatregel. Een van de prominente critici, Tommy Wieringa, pleit in de Volkskrant tegen de belasting van kranten, omdat er al zoveel nepnieuws is. Ironisch genoeg baseert hij zijn argument echter op een inaccurate verwijzing naar een onderzoek.
Linkse hypocrisie
De hypocrisie van linkse politici, media en opiniemakers rondom de BTW-verhoging is opvallend. D66, een van de meest uitgesproken partijen tegen de BTW-verhoging, heeft jarenlang zelf in de regering gewerkt aan lastenverhogingen, vooral voor de middenklasse, maar stelt zich nu op als de partij die de koopkracht van de gewone burger verdedigt.
De linkse doctrines worden vaak in stand gehouden door zogenaamde 'deskundigen', zoals Leo Lucassen op het gebied van migratie. Een van de prominente tegenstanders van de BTW-verhoging is schrijver Tommy Wieringa. In De Volkskrant herhaalt hij dat de verhoging op met name kranten schadelijk is, omdat deze daarmee nepnieuws minder goed zou kunnen worden bestreden.
De BTW-verhoging werd door het kabinet ingevoerd om de begroting sluitend te krijgen. Wieringa betoogt echter dat de maatregel niet de gehoopte extra inkomsten zal opleveren, aangezien "de gehoopte btw-inkomsten, becijferd door onderzoeksbureau Goudriaan Economics, ook in Nederland grotendeels uit zullen blijven door afgenomen cultuurparticipatie." Met andere woorden, mensen zouden minder boeken kopen, minder vaak musea bezoeken, geen nieuwe bibliotheekpas aanschaffen en hun kinderen niet op sportclubs doen, omdat ze de contributie niet kunnen betalen.
Echter, Goudriaan Economics heeft dit helemaal niet becijferd, meldt GeenStijl. De econometrist die in opdracht van de cultuursector een 'grove inschatting' maakte, kwam uit op een daling van zo’n 160 miljoen euro aan totaalinkomsten voor de cultuursector. Dit zou neerkomen op een daling van zes procent. Toch zou, als deze inschatting correct is, de BTW-verhoging alsnog leiden tot een stijging van de BTW-opbrengsten met 199 miljoen euro, waar mogelijk 33 miljoen euro van afgetrokken moet worden om rekening te houden met de lagere omzet in de cultuursector.
Ongeacht of men het eens is met de BTW-verhoging in de cultuursector, blijft de hypocrisie aan de linkerkant voortduren zolang er met cijfers wordt gegooid, zoals we eerder zagen bij Leo Lucassen in zijn 'verweer' van het migratieonderzoek van Jan van der Beek.