Kritiek op BBB-voorstel voor online censuur: 'In strijd met Grondwet'
Er is vanuit verschillende hoeken kritiek op het BBB-voorstel om 'haatzaaiende platforms' zoals CestMocro te verbieden. Volgens de critici zou een dergelijk verbod in strijd zijn met de Grondwet. "Het gaat erom dat we in een vrije samenleving leven waarin mensen andere meningen moeten kunnen hebben", aldus FVD-leider Thierry Baudet.
CestMocro is een bekende nieuwspagina met ruim 1 miljoen volgers op Instagram. Hier worden regelmatig pro-Palestijnse berichtgeving geplaatst; ook is er een ander perspectief op de recente rellen in Amsterdam. Maar BBB gaat deze week een verzoek in dienen om dergelijke 'haatzaaiende platforms' aan banden te leggen.
"Ook online is discriminatie van Joodse burgers en instellingen in volle gang. Hierbij denk ik bijvoorbeeld aan het Instagram-kanaal CestMocro, een kanaal dat vol staat met antisemitische uitingen die niet worden gemodereerd. En die van grote invloed is op jongeren in Nederland. Want, vergis u niet, met 1,1 miljoen volgers heeft dit kanaal meer bereik dan de meeste traditionele media. Hierbij dan ook direct de vraag aan de bewindspersonen wat zij gaan doen om online antisemitisme verder te bestrijden en te voorkomen", vertelt BBB-Kamerlid Henk Vermeer bij een commissiedebat. Hij krijgt online bijval van partijleider Caroline van der Plas.
Vorig jaar deed het CIDI aangifte tegen CestMocro omdat er in de reacties op hun nieuwsberichten soms dubieuze teksten werden geplaatst door jongeren. 'Hier is waar Hitler voor waarschuwde. Jammer dat hij zijn werk niet heeft afgemaakt'; 'Hamas Hamas alle joden aan de gas'; 'Hitler moest jullie volledig uitroeien, hij wist toen al wat voor zionisten jullie waren en zijn; 'De nazi’s hadden beter hun werk moeten doen'; of 'Elke kanker jood, ook uit Nederland, moet aangepakt worden'. Dit staat los van de berichtgeving van CestMocro zelf, maar wel staat de reactie-mogelijkheid nog steeds aan.
'Haaks op de Grondwet'?
Al snel klinkt er kritiek op het BBB-voorstel. Volgens de secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), Thomas Bruning, staat een dergelijk verbod haaks op het grondwettelijke recht op persvrijheid. 'Excusez-moi?! Ik zou voor het debat nog maar eens even heel goed de grondwet doornemen mevrouw Van der Plas!' reageert hij op X.
Ook FVD-leider Thierry Baudet toont zich kritisch. Hij erkent dat hij zelf CestMocro volgt op Instagram om een ander perspectief op de maatschappelijke gebeurtenissen te krijgen. "Maar het gaat er niet om wat ik vind. Het gaat erom dat we in een vrije samenleving leven waarin mensen andere meningen moeten kunnen hebben. En als je dingen als 'haatzaaiend' gaat bestempelen als het gewoon een ander perspectief heeft in het Midden-Oosten of in Nederland, waar blijf je dan? Dan is het hek van de dam. Deze kant moeten we niet op. De politiek moet zich hier niet mee bemoeien. We leven in een vrije samenleving en dat moeten we met elkaar zo houden", vertelt hij in een videoboodschap op X.
Ook CestMocro zelf wil niets weten van een verbod. Het platform verwijst naar een tekst van Amnesty International over persvrijheid en spreekt in een Instagram-bericht van censuur. 'Van der Plas vergeet dat we in Nederland wonen en niet in Israël', aldus het platform, verwijzend naar de gedwongen sluiting van de Al Jazeera-afdeling in Ramallah.