Milei hervormt: inflatie omlaag, bureaucratie op de schop
De Argentijnse president Javier Milei heeft drastische economische hervormingen doorgevoerd. Sinds zijn aantreden schrapte hij meer dan 30.000 overheidsbanen en bracht hij de maandelijkse inflatie terug van 25 procent naar 2,7 procent. Zijn maatregelen, gericht op het stabiliseren van de kwakkelende economie, zorgen voor verdeeldheid in het land en trekken internationale aandacht.
Milei, een libertair econoom die president werd, heeft sinds zijn aantreden een reeks controversiële hervormingen doorgevoerd. Hij verminderde de regulering van markten, schafte overheidssubsidies af en voerde stevige bezuinigingen door. Volgens Milei waren deze stappen onvermijdelijk om de financiële chaos in Argentinië te beteugelen.
Een van zijn meest opvallende maatregelen was het ontslaan van meer dan 30.000 overheidsmedewerkers. Deze stap heeft de overheid drastisch verkleind, maar ook tot woede en protesten geleid in verschillende steden. Milei verdedigt zijn aanpak door te stellen dat “het alternatief de volledige ineenstorting van het land zou zijn geweest”.
De meest opvallende prestatie van Milei is de verlaging van de torenhoge inflatie. In november daalde de inflatie naar een historisch dieptepunt van 2,7%, een enorme daling ten opzichte van de 25% per maand die eerder dit jaar werd geregistreerd.
De hervormingen hebben echter een zware tol geëist. De massale ontslagen in de publieke sector hebben duizenden Argentijnen zonder werk achtergelaten. In grote steden zoals Buenos Aires en Rosario zijn protesten uitgebroken, waarbij critici Milei beschuldigen van een gebrek aan aandacht voor de sociale gevolgen van zijn beleid.
In gesprek met Lex Fridman legt Milei zijn visie en plannen verder uit: