EU-resolutie roept op tot hulp bij terugkeer van Syrische migranten na val Assad

Het Europese migratiedebat krijgt een nieuwe wending nu de Duitse Europarlementariër Mary Khan (AfD), een resolutie indient waarin ze de Europese Unie oproept lidstaten te ondersteunen bij de repatriëring van Syrische migranten. De val van het regime van Bashar al-Assad in Syrië vormt volgens haar de ideale aanleiding om de asielzoekers die vanwege dit regime naar Europa kwamen, terug te sturen.
De resolutie van Khan komt op een moment waarop meerdere Europese landen hun beleid herzien na de recente machtsovername in Syrië door de jihadistische groep Hayat Tahrir al-Sham (HTS). In landen zoals Duitsland, Oostenrijk en Denemarken zijn procedures voor Syrische asielaanvragen al opgeschort. Khan benadrukt in haar voorstel dat veel Syriërs Europa binnenkwamen met als belangrijkste reden de angst voor het regime van Assad. Nu dat regime is gevallen, pleit ze ervoor dat de EU financiële en organisatorische steun biedt om deze migranten terug te sturen.
De aantallen Syrische asielzoekers in de EU blijven indrukwekkend: vorig jaar dienden 183.035 Syriërs voor het eerst een asielaanvraag in, een stijging van ruim 38% ten opzichte van 2022. Volgens Khan legt deze toestroom een enorme financiële, sociale en culturele druk op Europese lidstaten. “De Europese burger vraagt steeds luider om strengere migratiebeleid,” stelt ze in haar voorstel. Ze wijst er bovendien op dat Duitsland momenteel ongeveer een miljoen Syriërs herbergt, waarvan volgens officiële cijfers meer dan de helft afhankelijk is van sociale voorzieningen.
Criminaliteit en integratieproblemen
Khan onderbouwt haar pleidooi met recente criminaliteitscijfers uit Duitsland. In 2023 waren bijna 35.000 Syriërs verdachte in strafzaken, een stijging van 21% ten opzichte van het voorgaande jaar. De toename geldt voor uiteenlopende misdrijven: seksuele misdrijven (+10%), geweldsmisdrijven (+17%), diefstal (+20%) en druggerelateerde misdrijven (+11%).
“De angst voor het Assad-regime, die vaak werd aangevoerd als reden voor asiel, is nu niet langer van toepassing,” zegt Khan in een reactie aan The European Conservative. “Dit werd duidelijk toen Syriërs in Duitsland de recente coup in hun thuisland vierden. Ik zeg: zij kunnen nu hetzelfde doen in hun bevrijde thuisland.”
Politieke dimensie
De resolutie komt op een moment waarop de AfD in Duitsland in de lift zit. De partij behaalde recent grote successen in regionale verkiezingen en staat op de tweede plaats in de peilingen voor de nationale verkiezingen in februari. Strengere immigratiepolitiek is een van de kernpunten waarmee de partij kiezers aanspreekt.
Oostenrijk, dat al plannen heeft aangekondigd om duizenden Syriërs uit te zetten, zou volgens Khan een voorbeeld moeten zijn voor de rest van Europa. “De EU moet haar fouten uit het verleden rechtzetten,” stelt ze bij The European Conservative. “De deuren zijn wijd opengezet voor miljoenen migranten, waardoor lidstaten nu te kampen hebben met de economische, sociale en culturele gevolgen. Nu moet de EU ons helpen deze mensen terug naar huis te brengen.”