Shutdown dreigt: Musk en Trump dagen het Congres uit
De Amerikaanse federale overheid dreigt vlak voor kerst zonder geld te komen zitten. Een compromis over extra financiering is in het Congres gesneuveld, mede door druk van aankomend president Donald Trump en miljardair Elon Musk. Het alternatieve voorstel dat wel steun had van Trump haalde het echter ook niet. Hierdoor hangt een gedeeltelijke 'shutdown' van de overheid in de lucht, met grote gevolgen voor ambtenaren en publieke diensten.
De politieke patstelling kan ertoe leiden dat honderden duizenden ambtenaren zonder salaris naar huis worden gestuurd en federale diensten zoals musea en nationale parken tijdens de feestdagen gesloten blijven. Essentiële diensten zoals defensie, politie en uitkeringen blijven wel operationeel. De timing is pijnlijk: de impasse komt terwijl Trump zich voorbereidt op zijn aantreden als president en zich al sterk mengt in de besluitvorming.
Het conflict heeft de verdeeldheid in Washington blootgelegd. Kevin Johnson, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, had een akkoord bereikt met de Democraten, maar dit compromis werd onverwacht weggestemd door Trumps bondgenoten. Tegelijkertijd mislukte een alternatief plan dat op Trumps steun kon rekenen.
Een opmerkelijke rol in de crisis is weggelegd voor Elon Musk, die door Trump is aangesteld om te adviseren over overheidsuitgaven. Musk bekritiseerde het oorspronkelijke wetsvoorstel fel op Twitter. Hij noemde het "waanzin" en beschuldigde Congresleden van geldverspilling. Musk drong er bij zijn volgers op aan om tegen de wet te protesteren en stelde voor om Congresleden die vóór stemden bij de volgende verkiezingen weg te sturen. Hij pleitte voor een volledige stop op nieuwe wetgeving totdat Trump formeel aantreedt.