Peiling: AfD-leider Alice Weidel is favoriet als nieuwe bondskanselier
De Duitse politiek staat op zijn kop. AfD-leider Alice Weidel is onverwacht bovenaan de peilingen gekomen als kandidaat voor nieuwe bondskanselier. Dit gebeurt in aanloop naar de parlementsverkiezingen in februari. De stijging van Weidel in populariteit zet de traditionele partijen onder druk.
In een recente peiling van het gerenommeerde INSA-instituut, uitgevoerd voor de krant BILD, haalde Weidel 24 procent van de steun van de respondenten. Dit betekent een stijging van 3 procent in slechts een week tijd. Weidel passeerde daarmee Friedrich Merz, de leider van de centrumrechtse Christendemocratische Unie (CDU), die op 20 procent staat na een daling van één procentpunt.
Bondskanselier Olaf Scholz, de huidige kandidaat voor de sociaaldemocratische SPD, zakte naar de derde plaats met slechts 15 procent. Robert Habeck, de kandidaat van de Groenen en momenteel minister van Economische Zaken, volgt Scholz met 14 procent.
Deze peiling werd uitgevoerd vlak voor de tragische aanslag op een kerstmarkt in Maagdenburg, waarbij minstens vijf doden en meer dan 200 gewonden vielen. Deze gebeurtenis, uitgevoerd door een migrant uit Saoedi-Arabië, kan de verkiezingen op 23 februari sterk beïnvloeden.
JUST IN - AfD party leader Alice Weidel has overtaken Friedrich Merz (CDU) as the most popular candidate for chancellor ahead of the upcoming elections in Germany, according to the latest poll conducted by research institute INSA for BILD. pic.twitter.com/UucJLlskyC
— Disclose.tv (@disclosetv) December 22, 2024
Een omstreden aanslag
De aanslag in Maagdenburg heeft de discussie over migratiebeleid opnieuw aangewakkerd. Hoewel de aanval plaatsvond tijdens het bewind van Olaf Scholz, kwam de dader in 2016 naar Duitsland onder het asielbeleid van Angela Merkel’s CDU-regering. De verdachte zou volgens rapporten ook sympathie hebben getoond voor de AfD, maar zichzelf tegelijkertijd als een “linkse activist” hebben bestempeld.
De AfD maakt gebruik van dit soort incidenten om haar strenge migratiestandpunt te onderbouwen. Weidel benadrukte in een recente toespraak dat “Duitsland geen veilige haven kan blijven voor onbeheersbare migratiestromen”.
Internationale Invloed
Een onverwachte factor in de opkomst van Weidel is de steun van Elon Musk, de eigenaar van X (voorheen Twitter). Musk tweette dat “alleen de AfD Duitsland kan redden”, wat leidde tot scherpe kritiek van linkse politici en de Europese Unie. Matthias Miersch, secretaris-generaal van de SPD, beschuldigde Musk van verkiezingsinmenging en waarschuwde voor “Trumpisme in Duitsland.”
Thierry Breton, voormalig EU-commissaris voor censuurbeleid, sloot zich hierbij aan en noemde Musks opmerkingen “problematisch”. Desondanks benadrukte een woordvoerder van de Duitse regering, Christiane Hoffmann, dat vrijheid van meningsuiting ook voor Musk geldt.
De politieke isolatie van AfD
Ondanks haar stijgende populariteit blijft het de vraag of de AfD deel zal uitmaken van de regering. Alle grote partijen in Duitsland hebben een zogenoemde cordon sanitaire afgesproken: geen enkele partij zal een coalitie vormen met de AfD.
Dit betekent dat de CDU/CSU waarschijnlijk gedwongen zal worden om samen te werken met de SPD of de Groenen, wat tot concessies op gebieden als migratie en energiebeleid kan leiden. Deze coalities zullen echter de druk op traditionele partijen vergroten om duidelijkere antwoorden te bieden op de zorgen van kiezers.
Een gevaarlijke trend of een veranderend Duitsland?
De opkomst van de AfD weerspiegelt de groeiende ontevredenheid van een aanzienlijk deel van de Duitse bevolking over thema’s zoals migratie, veiligheid en economische hervormingen. Terwijl Weidel inspeelt op deze angsten en zorgen, waarschuwen critici dat haar retoriek polariserend en gevaarlijk kan zijn.
Het komende verkiezingsseizoen belooft een van de meest onvoorspelbare in de recente Duitse geschiedenis te worden. De vraag blijft of de gevestigde partijen hun traditionele rol als pijlers van stabiliteit kunnen waarmaken, of dat de opkomst van Weidel en de AfD een blijvende verschuiving in het politieke landschap zal markeren.
Met nog twee maanden te gaan tot de verkiezingen, lijkt Duitsland zich te bevinden op een politiek kruispunt. Wat de uitkomst ook wordt, de resultaten zullen waarschijnlijk een diepgaand effect hebben op de koers van de Duitse en Europese politiek.