Duizenden bedrijven ontvluchten links Catalonië
Sinds het onafhankelijkheidsreferendum van 1 oktober 2017 ervaart Catalonië een aanhoudende uittocht van bedrijven. Nieuwe cijfers van Informa BD tonen aan dat deze trend in 2024 onverminderd is doorgegaan, meldt de krant Libre Mercado. In de eerste negen maanden van dit jaar verlieten 275 bedrijven de regio, waarmee het totale aantal vertrekkers sinds 2017 op maar liefst 8.098 komt. Ondertussen blijft Madrid, met een centrumrechts stadsbestuur de grote winnaar.
Tussen januari en september 2024 registreerde Catalonië opnieuw een negatieve balans van 275 bedrijven, die hun hoofdkantoor naar andere Spaanse regio’s verplaatsten. Dit sluit aan bij een bredere trend, met duizenden bedrijven die de afgelopen jaren een veiligere of economisch aantrekkelijkere thuishaven elders vonden. Catalonië kent al jarenlang een uitgesproken links bestuur. Zo stelde de Catalaanse president Salvador Illa onlangs dat moslims niet hoeven te integreren omdat ze al onderdeel uitmaken van Catalonië.
Madrid en de andere winnaars
Madrid, met een centrumrechts stadsbestuur, blijft de onbetwiste koploper in het aantrekken van bedrijven die Catalonië verlaten. Met een netto-instroom van 199 bedrijven in de eerste negen maanden van 2024 blijft de Spaanse hoofdstad een magneet voor ondernemers.
Ook andere regio’s profiteren van de verschuivingen. De regio Valencia noteerde 87 nieuwe bedrijven, terwijl Andalusië er 52 wist binnen te halen. Regio’s zoals de Balearen en Galicië zagen kleinere, maar positieve resultaten, met respectievelijk 38 en 16 nieuwe vestigingen.
Madrid heeft zijn status als economisch centrum van Spanje weten te versterken door een stabiel fiscaal beleid, betere infrastructuur en een aantrekkelijk investeringsklimaat. Veel bedrijven kiezen voor Madrid vanwege de nabijheid van nationale en internationale besluitvormingscentra, evenals de mogelijkheden om te profiteren van een meer voorspelbare juridische en politieke omgeving.
In vergelijking hiermee heeft Catalonië, ondanks pogingen tot normalisatie onder Salvador Illa, te maken met een blijvende reputatie van politieke instabiliteit sinds het referendum in 2017.
De verliezers: Catalonië en andere regio’s
Hoewel Catalonië de grootste verliezer blijft, hebben ook andere regio’s te maken met bedrijfsvertrek. Castilla y León verloor in dezelfde periode 21 bedrijven, terwijl Murcia 38 vertrekkers registreerde en Navarra een nettoverlies van 81 bedrijven liet optekenen.
Kleinere regio’s zoals La Rioja, Extremadura, en Cantabrië wisten zich te handhaven met bescheiden winsten van 3 tot 9 bedrijven, maar lieten geen significante groei zien.