Eerste 'jodenjagers' krijgen straf opgelegd door rechter
Na de 'jodenjacht' die plaatsvond na de voetbalwedstrijd tussen Ajax en Maccabi Tel Aviv, zijn verschillende mannen die hierbij betrokken waren door het Openbaar Ministerie bericht. De eerste vijf 'jodenjagers' hebben van de rechter straffen tot zes maanden cel opgelegd gekregen, meldt De Telegraaf.
Welke straffen zijn opgelegd?
In de nacht van 7 op 8 november werden met name supporters van Maccabi Tel Aviv aangevallen door de zogeheten 'jodenjagers'. De vijf mannen die vandaag hun straffen hoorden van de rechtbank, kregen verschillende straffen opgelegd na de rechtszaken op 11 en 12 december.
Alleen Lucas D. kwam opdagen om de uitspraak van de rechter te horen. De rest gaf aan de media-aandacht 'ongemakkelijk' te vinden en bleef daarom thuis.
Lucas D. is vervolgd volgens het jeugdstrafrecht en krijgt een werkstraf van honderd uur opgelegd, met aftrek van voorarrest. Het OM had zes maanden cel, waarvan de helft voorwaardelijk, geëist. Lucas is veroordeeld voor openlijk geweldpleging. De rechter ziet zijn geweld vooral als hooligangeweld. Lucas had bovendien een cobra, zwaar illegaal vuurwerk, op zak en heeft volgens een getuige steunen gegooid naar een ME-busje.
Sefa Ö. kreeg uiteindelijk de zwaarste straf opgelegd nadat de rechtbank concludeerde dat hij openlijk geweld heeft gepleegd tegen meerdere mensen. De rechtbank achtte meerdere incidenten bewezen, waardoor Sefa zes maanden celstraf, met aftrek van voorarrest, krijgt opgelegd. Het Openbaar Ministerie (OM) had twee jaar celstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk, geëist.
Nadat de kapper op camerabeelden was herkend, kon Sefa niet langer ontkennen dat hij zich schuldig had gemaakt aan het mishandelen van verschillende mensen. De advocaat van Sefa probeerde de neutraliteit van de rechtszaak in twijfel te trekken nadat Geert Wilders zich over de zaak had uitgelaten en een terroristisch motief zag in Sefa's handelen. Volgens de rechtbank is Sefa wel neutraal behandeld.
Umutkan A. pleegde geweld tegen drie personen. Het OM had acht maanden celstraf, waarvan drie maanden voorwaardelijk, geëist. Umutkan zou onder andere iemand in het gezicht hebben getrapt en sprak zich in tekstberichten uit over een 'Jodenjacht'. Hij kreeg een gevangenisstraf van één maand opgelegd, met aftrek van voorarrest.
Rachid O. kreeg tien weken gevangenisstraf, met aftrek van voorarrest. Het OM eiste zes maanden gevangenisstraf, waarvan twee maanden voorwaardelijk. Rachid was vooral actief in de beruchte Buurthuis 2-buurtapp, waar werd opgeroepen tot geweld tegen Joden. Rachid schreef teksten zoals: 'deze kans om kk joden te slaan misschien nooit meer krijgt', 'Zijn er geen joden doodgegaan of gestoken? In kritieke toestand of op de IC?' en 'Knal ze neer.' Ook vroeg Rachid aan mensen in de groep om locaties van Joden te delen.
Karavan S. was eveneens actief in Buurthuis 2. Hij kreeg een gevangenisstraf van één maand opgelegd, met aftrek van voorarrest. Zijn straf heeft hij al uitgezeten in voorarrest. Karavan werkte in een hotel en deelde in de groep informatie over de locatie waar de Israëlische voetbalfans verbleven en welke vluchten ze zouden nemen. Volgens de rechter is hij hierdoor medeverantwoordelijk voor het geweld.
Het OM laat weten niet tevreden te zijn met de opgelegde straffen, die aanzienlijk lager zijn dan de strafeisen. Het OM gaat de uitspraken bestuderen en bepalen of ze in hoger beroep zullen gaan.