Boeren en PvdA-GL slaan handen ineen in kritiek op Wiersma
In een opvallende samenloop van omstandigheden kiezen boerenorganisatie Agractie en PvdA-GL-Kamerlid Laura Bromet ervoor om samen op te trekken in hun kritiek op BBB-minister van Landbouw Femke Wiersma. Volgens beide partijen is Wiersma er niet in geslaagd om boeren duidelijkheid en zekerheid te geven, meldt De Telegraaf.
Lees ook
Aboutaleb zet masker af
Een bijzondere 'coalitie'
PvdA-GL en boerenbelangenorganisaties zoals Agractie staan in vele opzichten lijnrecht tegenover elkaar wanneer het aankomt op het stikstofbeleid in Nederland. PvdA-GL pleit al langer voor een strenger stikstofbeleid waarbij een krimp van de veestapel hoort, terwijl Agractie en andere boerenorganisaties juist opkomen voor de belangen van boeren.
Toch hebben beide partijen elkaar gevonden in een gelegenheidscoalitie tegenover Wiersma. In een dubbelinterview leggen Alien van Zijtveld, voorvrouw van Agractie, en Bromet uit dat Wiersma er in hun ogen niet in is geslaagd om haar belofte waar te maken om een nieuw perspectief te bieden voor boeren in Nederland, die vaak in grote onzekerheid zitten door onduidelijkheden over het (aankomende) beleid.
Sinds 2019 is de onzekerheid enorm toegenomen nadat milieuorganisaties een aantal stikstofrechtszaken hadden gewonnen en de Raad van State met een vergaande uitspraak kwam in het voordeel van de 'milieubeweging'. Boeren hangt sindsdien boven het hoofd dat het verlengen van hun vergunningen wordt stopgezet. Zowel Agractie als PvdA-GL vinden, ondanks hun grote tegenstellingen, 'dat dit écht anders moet' zodat er meer duidelijkheid voor boeren komt.
Opvallend is dat zowel PvdA-GL als Agractie vinden dat de huidige manier waarop naar het stikstofdebat wordt gekeken niet goed is. Het AERIUS-model, waarin wordt berekend of een boerenbedrijf een vergunning kan krijgen op basis van de stikstofbijdrage, is erg dominant in de huidige discussie omtrent stikstof. Dit moet volgens PvdA-GL en Agractie veranderen.
Met de komst van Wiersma als minister van Landbouw was er voor boeren hoop dat de onzekerheden zouden worden weggenomen. Volgens Agractie is dit niet het geval. Een pijnlijk voorbeeld hiervan is volgens Agractie het uitstel van drie jaar voor het legaliseren van zogeheten PAS-melders, boeren die buiten hun schuld om hun vergunning zijn kwijtgeraakt: 'Wij zijn daar écht niet over te spreken. Mensen denken dat wij als Agractie de minister de hand boven het hoofd houden omdat ze van de BBB is. Maar daar klopt niets van. Wij staan voor het belang van de boer. En dat dient dit absoluut niet.'