Uw pensioen, uw keuze? NSC en BBB vechten voor inspraak via referendum
NSC en BBB willen dat Nederlanders inspraak krijgen over het nieuwe pensioenstelsel. De partijen pleiten voor een referendum waarin werkenden en gepensioneerden kunnen aangeven of hun pensioenfonds moet overstappen naar het nieuwe systeem. Het is nog onzeker of dit voorstel genoeg steun krijgt in de Tweede en Eerste Kamer.
Het nieuwe pensioenstelsel, dat in 2022 na jarenlange debatten werd aangenomen, verdeelt 1.500 miljard euro aan pensioengeld over persoonlijke pensioenpotjes. Volgens Pieter Omtzigt van NSC hebben mensen te weinig inspraak gehad in deze ingrijpende verandering. Hij wil dit rechtzetten met een referendum. Alleen bij een opkomst van minimaal 30 procent zal de uitslag bindend zijn. Ook BBB schaart zich achter dit plan, terwijl de PVV eveneens tegenstander is van het nieuwe stelsel.
Hoewel de tegenstanders in de Tweede Kamer een meerderheid lijken te hebben, wordt het spannend in de Eerste Kamer. Daar steunden partijen als GL-PvdA, VVD en D66 de pensioenwet in 2023. Het blijft dus onzeker of het referendumvoorstel op voldoende draagvlak kan rekenen.
De Pensioenfederatie noemt het voorstel van NSC en BBB "onuitvoerbaar" en "onbetaalbaar". Volgens voorzitter Ger Jaarsma leidt het tot vertraging en hogere kosten. Pensioenfondsen hebben tot 2027 de tijd om over te stappen naar het nieuwe stelsel, een deadline die mogelijk wordt verlengd. De eerste fondsen hebben al stappen gezet richting het nieuwe systeem. Eind januari volgt een nieuw debat over de pensioenhervorming