Amerikaanse inlichtingendienst: coronavirus waarschijnlijk ontsnapt uit laboratorium
Jarenlang werd het ook in Nederland door virologen en experts weggewuifd als complottheorie. Maar ook de Amerikaanse inlichtingendienst CIA stelt nu dat het coronavirus hoogstwaarschijnlijk is ontstaan door een laboratoriumlek in de Chinese Wohan. Dat melden Amerikaanse media.
De krant stelt dat de inlichtingendienst tot die conclusie is gekomen na langdurig onderzoek naar de oorsprong van de coronapandemie. Eerder was er vooral veel onduidelijkheid over wijze waarop het coronavirus zich kon verspreiden. Nu stelt de CIA dat het waarschijnlijker is dat het virus inderdaad vanuit het lab is gelekt. Volgens het Amerikaanse medium is dat een opvallende draai aangezien er geen sprake is van nieuw bewijs.
De nieuwe analyse, die door kersverse CIA-directeur John Ratcliffe (rechts op de foto) is vrijgegeven, is gebaseerd op bewijsmateriaal dat al bestond. Er wordt echter meer rekening gehouden met de omstandigheden in de laboratoria vlak voor de uitbraak van het virus. “De CIA mag niet langer aan de zijlijn blijven staan in dit belangrijke debat”, stelt Ratcliffe, die zijn aanstelling aan Trump te danken heeft. Hij voegde daaraan toe dat de nieuwe analyse gevolgen heeft voor de relatie tussen China en de Verenigde Staten.
Volgens de CIA is het coronavirus dus waarschijnlijk uit een laboratorium in Wohan ontsnapt. Daar waren twee bekende laboratoria die met coronavirussen werkten. Er zouden bij deze laboratoria strenge veiligheidsmaatregelen moeten gelden. Er blijven grote vragen over. Bijvoorbeeld hoe het virus heeft kunnen ontsnappen en of daar mensen bij betrokken waren.
Auteur en publicist Hans Tellingen besteedt op X aandacht aan het nieuws: ‘Here we go’, schrijft hij. ‘Het virus kwam niet van de markt, maar kwam uit het lab van Wuhan. Althans, dat acht nu ook de CIA de meest plausibele optie.’ Hij tagt vervolgens virlogen Marion Koopmans en Marc van Ranst evenals Maarten Keulemans, wetenschapsredacteur bij Volkskrant. Die laatste reageert met een tweet waarin hij stelt dat er ‘inderdaad geen nieuw bewijs is’. Volgens hem komt de wijziging vooral door de nieuwe CIA-directeur waarvan hij stelt dat het een ‘believer’ is. Hij lijkt daarmee te suggereren dat de CIA-directeur in complottheorieën gelooft.