Meeste EU-asielaanvragen komen van Syriërs en Afghanen

Voor het tweede jaar op rij werden in de Europese Unie meer dan een miljoen asielaanvragen geregistreerd. In totaal vroegen 1.014.420 migranten in 2024 bescherming aan, zo blijkt uit het jaarverslag van de Agentschap voor Asiel van de Europese Unie (EUAA). Hoewel dit aantal 11 procent lager ligt dan de 1.143.437 aanvragen in 2023, blijft het onderwerp politiek gevoelig.
Vooral Syriërs en Afghanen vormden opnieuw de grootste groep asielzoekers. 151.000 Syriërs vroegen asiel aan, een daling van 17 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Het aantal Afghanen dat asiel aanvroeg daalde zelfs met 24 procent naar 87.000 aanvragen. Toch blijft het aantal asielzoekers in de EU hoog, met name door een sterke toename van Venezolaanse migranten.
Opvallend is de stijging van Venezolaanse asielaanvragen: 74.000 Venezolanen vroegen bescherming in de EU, een toename van 9 procent. De economische en politieke crisis in Venezuela blijft migratiestromen naar Europa aanwakkeren.
Colombianen daarentegen vroegen juist minder vaak asiel aan. In totaal deden 52.000 Colombianen een aanvraag, een daling van 18 procent. Dit kan deels te maken hebben met strengere regels en de verscherpte houding van sommige EU-landen tegenover asielzoekers uit Latijns-Amerika.
Fraude met asielprocedures?
De stijging van het aantal asielaanvragen zorgt opnieuw voor politieke onrust. In Spanje, Italië en Frankrijk bleef het aantal asielaanvragen nagenoeg stabiel, met respectievelijk 169.000 aanvragen in Spanje en 159.000 in zowel Italië als Frankrijk.
In Spanje laait het debat over asielmisbruik opnieuw op. De rechts-nationalistische partij VOX stelde dat veel migranten de asielprocedure misbruiken om een legale verblijfsstatus te verkrijgen, zonder dat zij voldoen aan de wettelijke eisen. De partij pleit voor strengere regels, waaronder het verbieden van asielaanvragen vanuit detentiecentra voor illegale migranten.
EU worstelt met asielbeleid
Ondanks de lichte daling in het totaal aantal asielaanvragen blijft de Europese Unie worstelen met haar migratiebeleid. De hoge afwijzingspercentages laten zien dat bijna de helft van de asielzoekers weinig kans maakt op bescherming. Toch zorgen juridische procedures en overbelaste asielsystemen ervoor dat veel afgewezen migranten alsnog lange tijd in Europa blijven.
De vraag blijft: moeten de EU-landen de regels aanscherpen of blijft het beleid zoals het is? Met een Europese verkiezingsjaar in zicht zal dit thema ongetwijfeld een hoofdrol spelen in het publieke debat.