Europese Unie wil miljoenen extra uitgeven aan steigers

Het Europees Parlement denkt erover om ruim 20 miljoen euro extra uit te geven aan het herhaaldelijk afbreken en opbouwen van steigers. Dit blijkt uit interne documenten die The Telegraph heeft ingezien. Het gaat om een renovatie van het Spaak-gebouw in Brussel. Dit gebouw huisvest de zogeheten mini-plenaire debatten. Die vinden één à twee dagen per maand plaats.
De renovatie zelf gaat al zeker 455 miljoen euro kosten en duurt minstens drie jaar. Maar om tijdens de verbouwing toch maandelijkse vergaderingen te houden, wil het parlement elke keer de steigers verwijderen. Volgens het interne rapport vraagt dat om 'speciale maatregelen voor en na iedere sessie om veiligheid, toegang en ondersteuning te garanderen'. Dit verlengt het project met 'zes tot twaalf maanden' en brengt '20 tot 22 miljoen euro' extra kosten met zich mee.
Mogelijke alternatieven
Er zijn ook alternatieven bedacht. Zo zouden kleinere ruimtes gebruikt kunnen worden, waarbij Europarlementariërs met video verbonden zijn. Een andere optie is om tijdelijk naar het parlementsgebouw in Straatsburg te verhuizen. Daar vinden nu al vijf dagen per maand plenaire sessies plaats. Dit rondreizende parlement kost de Europese belastingbetalers meer dan 100 miljoen euro per jaar.
Rechtse Europarlementariërs bekritiseren al langer het heen en weer reizen tussen Brussel en Straatsburg. Zij willen juist één vaste vergaderplaats om kosten te besparen. Nu is de situatie ironisch genoeg omgekeerd: het Brusselse gebouw wordt drie jaar lang gesloten voor renovatie.
Een komische scène
De Deense Europarlementariër Anders Vistisen van de rechtse fractie Patriotten voor Europa noemt het plan 'komisch'. Hij hoopt dat het voorstel niet doorgaat en zegt: 'Het idee dat er elke maand steigers moeten worden op- en afgebouwd voor één dag werk is buitengewoon komisch.'
Hij vergelijkt het plan met een scène uit een komediesketch: 'Het zou lijken op een scène uit een komediesketch van Benny Hill. Maar als het niet om hun persoonlijke geld gaat, geven de leden van het Europees Parlement het vrijelijk uit.'
Het Henri-Paul Spaak-gebouw werd geopend in 1993. Al sinds 2012 wacht het op renovatie, omdat het niet aan Europese bouwregels voldoet. Ook voldoet het gebouw niet aan de groene regelgeving van de EU. Dit laatste was mede reden om de renovatie nu eindelijk goed te keuren.
Het Europese Parlement wil de renovatie uiterlijk in 2030 afronden. Dit valt samen met de viering van 200 jaar Belgische onafhankelijkheid. Het extra plan voor maandelijkse steigers kan dit echter ernstig vertragen.