Dood na coronavaccin leidt tot aanpassingen bij Britse gezondheidszorg

Het overlijden van Jack Last (27) uit het Britse Suffolk heeft geleid tot flinke veranderingen binnen de regionale gezondheidszorg. De jonge man overleed in april 2021 aan de gevolgen van een bloedprop na toediening van het AstraZeneca-vaccin. Een jaar later concludeerde een officiële lijkschouwing dat zijn dood “het directe gevolg” was van de prik. Inmiddels erkent het lokale NHS-zorgbestuur dat hij het vaccin onterecht heeft gekregen én dat cruciale signalen over zijn verslechterende gezondheid werden gemist, meldt BBC.
Jack Last was ingenieur en werd door zijn familie omschreven als 'fit en gezond'. Zijn zus Jasmine vertelde bij BBC: “Voor hij het vaccin kreeg, had hij nog nooit een dag ziekteverlof genomen. Hij was zelden ziek. En toen, ineens, ging het helemaal mis.” Een week na de prik begon hij te klagen over hoofdpijn en misselijkheid. Kort daarna overleed hij in het West Suffolk Hospital.
Zijn dood was volgens een eerder onderzoeksrapport het gevolg van meerdere fouten. Zo zou hij de AstraZeneca-prik maanden te vroeg hebben ontvangen en werd hij in het ziekenhuis niet serieus genoeg genomen. De administratieve missers en medische inschattingsfouten hebben geleid tot landelijke onrust.
Gevolgen voor het zorgsysteem
De Britse gezondheidszorg NHS Suffolk en North East Essex Integrated Care Board (ICB), verantwoordelijk voor de gezondheidszorg in de regio, hebben nu maatregelen genomen. Tijdens een bestuursvergadering op dinsdag werden diverse aanpassingen gepresenteerd. Zo is het informatie-uitwisselingssysteem ‘My Care Record’ aangepast. Er is nu expliciet vastgelegd dat alle betrokken zorgpartijen verantwoordelijk zijn voor correcte en actuele patiëntgegevens.
Daarnaast zijn 64 huisartsenpraktijken in de regio overeengekomen om sterfgevallen voortaan sneller en correct door te geven aan de nationale NHS-database. Ook het verspreiden van belangrijke informatie tijdens crisissituaties wordt voortaan sneller en effectiever georganiseerd. Tot slot zijn alle gegevens over de zaak gedeeld met het nationale COVID-19-onderzoek, waarin de Britse overheid haar pandemiebeleid evalueert.
Volgens Dr. Andrew Kelso, medisch directeur van de ICB, heeft de tragedie geleid tot diepgaande reflectie. “We hebben als organisatie echt goed nagedacht over wat er is gebeurd met Jack en hoe wij daarmee zijn omgegaan. We hebben sindsdien significante veranderingen doorgevoerd in de manier waarop we gedeelde data gebruiken, met als doel de veiligheid van onze patiënten te verbeteren.”
De familie Last heeft steeds aangedrongen op volledige openheid. Voor Jasmine, de zus van Jack, blijft het verlies zwaar. “Het is nog steeds moeilijk te bevatten dat we hem nooit meer zullen zien,” zei ze eerder. “Hij was vrolijk, gezond, gevat en gezellig. Alles ging zo snel.”