Trump eist herstel na linkse beeldenstorm

De Amerikaanse president Donald Trump zet opnieuw de toon in het nationale debat over geschiedenis en identiteit. Met een kersvers uitvoerend bevel wil hij standbeelden van historische figuren zoals Christoffel Columbus terugplaatsen. Volgens Trump is het tijd om “de waarheid en gezond verstand in de Amerikaanse geschiedenis te herstellen”.
De maatregel is bedoeld als tegenreactie op de golf van beeldverwijderingen en herdenkingswijzigingen die volgden op de BLM-protesten van 2020. “Er worden valse en verdeelzaaiende ideologieën verspreid,” aldus het document. Trump richt zijn pijlen met name op federale instellingen als het Smithsonian en het National Park Service, die volgens hem meegaan in een “verdraaide en partijdige” kijk op het Amerikaanse verleden.
Beeldstorm sinds 2020
Na de dood van George Floyd in mei 2020 barstte in de VS een nationale herwaardering los van standbeelden, straatnamen en historische symbolen. Meer dan 200 standbeelden en monumenten – vaak met een link naar het Zuidelijke Geconfedereerde verleden of koloniale onderdrukking – werden verwijderd of hernoemd.
Voor Trump was die ontwikkeling al vanaf het begin een doorn in het oog. Hij noemde het “een aanval op de Amerikaanse ziel” en weigerde in zijn presidentschap afstand te nemen van controversiële figuren als Robert E. Lee en Columbus.
Nu, als zittend president, grijpt Trump opnieuw in. Met zijn uitvoerende orde gebiedt hij het ministerie van Binnenlandse Zaken alle federale monumenten, beelden en herdenkingen te herzien die sinds januari 2020 zijn verwijderd, aangepast of van hun oorspronkelijke betekenis zijn ontdaan.
Columbus in ere hersteld
Specifiek benoemd wordt Christoffel Columbus, wiens standbeelden tijdens de BLM-protesten vaak het mikpunt waren van activisten die hem zien als symbool van genocide en koloniale onderdrukking. In de nieuwe richtlijn staat dat “geen enkel federaal monument nog boodschappen mag bevatten die historische figuren onterecht in diskrediet brengen.”
De regering-Trump wil juist “de prestaties van het Amerikaanse volk en de natuurlijke grootsheid van het land benadrukken”, aldus de tekst van het besluit.
Geen kritiek, wel controle
Het besluit gaat verder dan alleen beeldhouwwerk. Ook musea, gedenkplaten en digitale tentoonstellingen komen onder het vergrootglas te liggen. Een duidelijke instructie is dat federale uitingen geen “ideologische herschrijving van de geschiedenis” mogen promoten.
Wat dat concreet betekent, liet Trump eerder al doorschemeren. In een eerdere presidentiële richtlijn schrapte de National Park Service verwijzingen naar transgenderfiguren uit de geschiedenis van de Stonewall-rellen – een sleutelmoment in de Amerikaanse lhbti-geschiedenis. Vermeldingen van activisten als Marsha P. Johnson en Sylvia Rivera verdwenen zonder uitleg van de website van het Stonewall-monument.