Jetten tiert tegen Faber: 'U bent een grove schande! Walgelijk!'

De spanning in de Tweede Kamer liep dinsdag hoog op. Minister van Asiel en Migratie Marjolein Faber (PVV) weigerde om haar handtekening te zetten onder de toekenning van koninklijke onderscheidingen aan vrijwilligers in de asielopvang. Haar houding leidde tot een storm van woede vanuit bijna alle partijen. D66-leider Rob Jetten sprak de felste woorden: “U bent een schande voor het ambt van bewindspersoon! U bent een schande voor het land! Walgelijk! U bent een grove schande voor het ministerschap!”
Met uitzondering van haar eigen partij kreeg Faber geen steun. Zelfs coalitiepartners VVD en NSC distantieerden zich. Vanuit de oppositie klonken harde verwijten en er werd openlijk gesproken over een motie van wantrouwen.
Geen stempelmachine
De discussie begon tijdens het vragenuur, waar ChristenUnie-leider Mirjam Bikker Faber confronteerde met haar weigering. Bikker vergeleek de minister met de Franse Zonnekoning Lodewijk XIV. Faber gaf geen krimp. Ze verdedigde haar beslissing als een “signaal” tegen het huidige asielbeleid en verklaarde: “Als ik iets niet wil tekenen, dan ga ik dat gewoon niet tekenen.” Ook zei ze: “Ik ben geen stempelmachine.”
De Kamer was niet onder de indruk van die uitleg. Integendeel. De toon verhardde. Zelfs de SGP, doorgaans een partij die terughoudend is met scherpe taal, liet zich kritisch uit. Kamerlid Diederik van Dijk noemde het besluit van Faber een vorm van “cancelen” van mensen met een andere visie.
Uitgekleed gezag
Dat de minister koninklijke onderscheidingen – een eeuwenoude traditie – weigert te ondertekenen, viel bij veel Kamerleden extra zwaar. Het gaat hier om vrijwilligers die zich inzetten voor vluchtelingenopvang. Dat premier Dick Schoof en minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken) nu hun handtekening zetten in plaats van Faber, wordt door critici gezien als een ernstige aantasting van het kabinetsgezag.
Volgens Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) toont het incident dat de “eenheid van kabinetsbeleid failliet is.” Klaver vraagt zich hardop af hoe een coalitie geloofwaardig kan blijven als ministers zich zonder consequenties aan fundamentele verantwoordelijkheden onttrekken.
“Walgelijk gedrag”
Rob Jetten, fractievoorzitter van D66, voegde daar met zichtbare woede zijn oordeel aan toe. In een directe uithaal naar Faber zei hij: “U bent een schande voor het ambt van bewindspersoon! U bent een schande voor het land! Walgelijk! U bent een grove schande voor het ministerschap!”
"U bent een schande voor het ambt van bewindspersoon! U bent een schande voor het land! Walgelijk! U bent een grove schande voor het ministerschap!"
— widtvoet (@widtvoet) April 1, 2025
D66 voorman Rob Jetten gaat helemaal los op minister Faber nu in discussie over COA-lintjes.#vragenuurtje #Faber #vragenuurtje pic.twitter.com/aRconsFkKJ
Dit leidde tot verontwaardiging op sociale media. Zo klinkt een reactie op X: 'Niet tekenen voor vijf lintjes, die overigens gewoon wel worden uitgereikt, is natuurlijk ook véél erger dan landgenoten met een vier keer zo hoge energierekening op te zadelen en het land een oorlog in te rommelen.'
De PVV-fractie, geleid door Geert Wilders, neemt het op voor Faber. Volgens de partij is het “volstrekt normaal” dat een minister niet tekent voor iets waar ze principieel op tegen is. Wilders wees op de “hypocrisie” van partijen die enerzijds klagen over het gebrek aan authenticiteit in de politiek, maar vervolgens ministers veroordelen die naar eigen geweten handelen.
Binnen het kabinet is afgesproken dat premier Schoof en minister Uitermark de onderscheidingsteksten ondertekenen, zodat de lintjes alsnog kunnen worden toegekend. Maar volgens veel partijen “degradeert” dit de ministeriële verantwoordelijkheid tot een symbolisch toneelstuk.
Het incident benadrukt de fragiele samenwerking binnen het kabinet-Schoof, waarin de PVV samenwerkt met VVD, NSC en BBB. Terwijl op papier een meerderheid bestaat, lopen de spanningen in de praktijk steeds verder op. Vorige week nog keerde PVV-staatssecretaris Coenradie zich tegen zijn eigen partij en tegen Faber, over hetzelfde dossier.