Stikstofregels dreigen miljardeninvesteringen in haven tegen te houden

Bedrijven in de regio rond het Noordzeekanaal, waaronder de haven van Amsterdam, slaan alarm over de gevolgen van het stikstofbeleid. Door onduidelijkheid over vergunningen staan miljardeninvesteringen op losse schroeven. Dat blijkt uit een enquête van ondernemersvereniging Oram en het havenbedrijf van Amsterdam.
Volgens Oram lopen bedrijven nu al tegen beperkingen aan. Tientallen ondernemers meldden dat zij onzeker zijn over wanneer een natuurvergunning nodig is. Het gaat daarbij vaak om plannen voor verduurzaming van hun productieprocessen.
‘Zonder vertrouwen geen voortgang’
Oramdirecteur Kees Noorman benadrukt het belang van duidelijkheid. ‘Het investeringsklimaat komt verder onder druk te staan,’ waarschuwt hij. ‘Zonder vertrouwen geen voortgang.’
Volgens Noorman willen bedrijven juist investeren in schonere technologieën. 'Bedrijven hebben juist nu duidelijkheid nodig, omdat de komende jaren fors geïnvesteerd moet worden in schone processen en innovaties voor onder meer biobrandstoffen, waterstof en elektrificatie.'
'Dat zijn bij uitstek de investeringen die zorgen voor minder uitstoot', zegt hij.
Beperkte uitstoot, toch de klos
Opvallend is dat de industrie maar voor een klein deel van de stikstofuitstoot verantwoordelijk is. Toch komen bedrijven als eerste in de knel. De nieuwe juridische situatie na een uitspraak van de Raad van State maakt het moeilijker om zogeheten ‘intern salderen’ toe te passen. Dat betekent dat bedrijven geen nieuwe vergunning meer krijgen, ook als de totale uitstoot gelijk blijft.
Voorheen was dat wel toegestaan. Daardoor kwamen veel investeringen nooit in gevaar.
Kabinet onder druk
Het kabinet heeft een commissie onder leiding van premier Dick Schoof gevraagd om snel met een oplossing te komen. De eerste resultaten worden komende week verwacht.
Oram en het havenbedrijf stuurden hun enquête naar driehonderd bedrijven in het gebied. Zo’n zeventig bedrijven gaven antwoord. Driekwart van hen maakt zich zorgen over de uitleg van de regels.
Geen media, wel zorgen
Bedrijven willen volgens Oram niet met naam en toenaam in de media. Daarom is de enquête anoniem uitgevoerd.
De zorgen komen uit diverse sectoren: industrie, transport, haven, bouw en energie. Eerder klonken soortgelijke geluiden al uit de Rotterdamse haven. Zonder snelle politieke duidelijkheid dreigen cruciale investeringen stil te vallen.