Wiersma’s stikstofplan raakt 1800 boeren: innoveren, verplaatsen of stoppen

Minister van Landbouw Femke Wiersma (BBB) is bereid om harde maatregelen te nemen tegen boeren rond stikstofgevoelige natuurgebieden. Het gaat om ongeveer 1800 bedrijven in de buurt van De Veluwe en De Peel. Zij krijgen de opdracht om te innoveren, extensiveren, verplaatsen of te stoppen. Het ministerie wil hiervoor 4 tot 7 miljard euro uittrekken.
De bedrijven zitten in zogeheten bufferzones van 250 meter rond kwetsbare natuur. Daar moet de uitstoot snel omlaag. Volgens Haagse bronnen is dit nodig om het juridische stikstofslot te doorbreken en vergunningen weer mogelijk te maken. De commissie onder leiding van premier Schoof steunt dit plan.
'Geen gedwongen uitkoop'
Er is nog veel discussie over de kosten. Voor de lange termijn verwacht het ministerie nog eens 15 miljard euro extra nodig te hebben. Andere maatregelen, zoals trajectcontroles bij natuurgebieden en vergroening van de binnenvaart, liggen ook op tafel.
De afgelopen tijd ging veel aandacht uit naar het veranderen van de stikstofwet, vooral door woonminister Mona Keijzer. Maar over concrete maatregelen, het zogeheten ‘spoor 2’, werd weinig bekendgemaakt. Die maatregelen raken juist de achterban van de BBB.
Toch wil Wiersma stappen zetten. Volgens bronnen tegenover De Telegraaf houdt zij vast aan een belangrijk punt uit het regeerakkoord: er komt geen gedwongen uitkoop van boeren.
Bufferzones van 250 meter
Wiersma werkt aan een plan voor bufferzones van 250 meter rond Natura2000-gebieden. In deze zones mag geen intensieve landbouw of gebruik van drijfmest plaatsvinden. Boerenactiegroep Agractie en de provincie Gelderland hebben eerder gepleit voor zulke zones, al wilde Gelderland een afstand van 500 meter.
Ongeveer 1800 boeren zouden door het plan geraakt worden. Zij krijgen de keuze: of zij vernieuwen hun stallen, verminderen het aantal dieren, verplaatsen hun bedrijf, of stoppen ermee. De kosten worden geschat op 4 tot 7 miljard euro.
Er moet perspectief zijn
Voor de lange termijn wordt gewerkt aan een groter pakket maatregelen. Dat zou meer dan 15 miljard euro kunnen kosten. Of dat geld er komt, is nog onduidelijk. VVD en NSC denken dat het verkleinen van de veestapel onvermijdelijk is.
Een woordvoerder van Wiersma zegt: ‘Voor Wiersma staat buiten kijf dat bij maatregelen er perspectief tegenover moet staan voor boeren, ook in de vorm van financiële ondersteuning.’