Lonkt referendum over pensioenstelsel? Bijna meerderheid in Tweede Kamer

Wie straks liever in het oude pensioenstelsel blijft, moet die keuze zelf kunnen maken. Dat vindt coalitiepartij NSC. De partij wil dat werkenden en gepensioneerden individueel bezwaar mogen maken tegen de verplichte overstap naar het nieuwe pensioenstelsel. De Tweede Kamer bespreekt het voorstel deze week. De pensioenfondsen verzetten zich fel.
Alle pensioenfondsen in Nederland moeten uiterlijk in 2028 overstappen naar het nieuwe stelsel. De oude, collectieve pensioenpot verdwijnt. In plaats daarvan krijgt iedereen een persoonlijk pensioenvermogen. De hoogte van het pensioen wordt dan afhankelijk van beleggingsresultaten. Stijgen de koersen, dan stijgt ook het pensioen. Maar bij verlies kan de uitkering dalen.
Een aantal fondsen is al over. De meeste volgen in 2026 of 2027. Fondsen die niet overstappen, mogen geen nieuwe deelnemers meer aannemen.
NSC: keuzevrijheid is rechtvaardiger
NSC-Kamerlid Agnes Joseph vindt dat deelnemers zelf moeten kunnen kiezen. “Met ons voorstel herstellen wij het recht van individueel bezwaar voor mensen van wie het pensioen is,” zegt ze.
Eerder wilde NSC zelfs een referendum per fonds. Maar daar kwam veel kritiek op van onder meer De Nederlandsche Bank (DNB), het ministerie van Sociale Zaken en de Raad van State. Nu stelt NSC een milder alternatief voor: individueel bezwaar. Wie dat aantekent, blijft in het oude systeem. Geeft het fonds die mogelijkheid niet, dan moet er alsnog een referendum komen onder de leden.
Volgens Joseph is het voorstel uitvoerbaar. “Pensioenfondsen werken nu al met meerdere regelingen naast elkaar. Dat doen ze ook bij waardeoverdrachten tussen fondsen. Dus dat kan hier ook.”
Geen eigen keuze, wel via de vakbond
Wie nu pensioen opbouwt of ontvangt, kan niet zelf kiezen. De overstap wordt geregeld door de vakbonden en werkgevers. Zij onderhandelen over de verdeling van het gezamenlijke vermogen. De DNB kijkt of die verdeling eerlijk is voor jong en oud. De AFM houdt toezicht op de communicatie naar deelnemers.
Directe inspraak van individuele deelnemers is er dus niet. Dat is precies wat NSC wil veranderen.
Politieke steun groeit
In de Tweede Kamer groeit de steun voor het voorstel. PVV en BBB zijn al voor. Ook kleine partijen als SP en SGP tonen interesse. Of het voorstel het haalt, hangt mogelijk af van Partij voor de Dieren of DENK.
Ook als de Tweede Kamer het voorstel goedkeurt, is dat nog geen garantie voor invoering. In de Eerste Kamer heeft NSC geen zetels. Daar lijkt er nu geen meerderheid te zijn. De PVV is daar kleiner en andere partijen twijfelen nog.