Spanje controleert tv op gelijke spreektijd vrouwen: boetes tot 1,5 miljoen euro

In Spanje gaat de Nationale Commissie voor Markten en Concurrentie (CNMC) voortaan letten op de spreektijd van mannen en vrouwen in nieuwsuitzendingen. Dit gebeurt om te zorgen dat tv-zenders zich houden aan een wet die gelijke spreektijd verplicht stelt, meldt El Mundo.
De wet werd in 2022 goedgekeurd door het parlement. Het initiatief kwam van Nadia Calviño, vicepresident van Spanje en minister van Economische Zaken en Digitale Transformatie. In februari 2022 zei Calviño dat ze niet langer mee zou doen aan debatten waarin zij de enige vrouw was. Daarna zette ze door en maakte ze zich hard voor een wet die de aanwezigheid van vrouwen verplicht.
De wet bepaalt dat ‘het uitzenden van inhoud die duidelijk situaties van ongelijkheid voor vrouwen bevordert’ een ‘zeer ernstige overtreding’ is. Tv-zenders riskeren dan een boete van 60.000 tot 1,5 miljoen euro. Hoe de wet precies in de praktijk zal werken, is nog niet duidelijk.
250 uur uitzendingen gemonitord
De CNMC gaat jaarlijks 250 uur aan uitzendingen controleren. Dat gebeurt op zo’n twaalf zenders, waaronder publieke omroepen RTVE en 24h, maar ook commerciële zenders.
Volgens de wet moeten nieuwsuitzendingen ‘een gelijke en niet-discriminerende weergave’ van mannen en vrouwen tonen. Ook mogen ze ‘niet direct of indirect situaties van discriminatie op basis van geslacht bevorderen’.
De CNMC bekijkt hiervoor tussen de 800 en 1000 fragmenten van 15 minuten. Dit werk wordt uitgevoerd door een adviesbureau dat hiervoor 121.000 euro krijgt in 2025 en 2026.
Bijhouden van spreektijd
In de contractdocumenten staat: ‘Een werkblad moet de spreektijd van elk van de actoren in het nieuws weergeven, volgens de criteria die door de CNMC zijn vastgesteld, met speciale aandacht voor de vertegenwoordiging van vrouwen in deze ruimtes.’ De CNMC staat onder leiding van Cani Fernández, een bondgenoot van Calviño.
Nog geen officiële cijfers
Volgens El Mundo verschijnen er steeds meer vrouwen op tv. Toch zijn er op dit moment geen officiële cijfers over hoeveel mannen en vrouwen precies aan het woord komen. Voor critici roept deze wet vragen op over de invloed van de overheid op de media en de vrijheid van nieuwsredacties. Hoe de balans tussen gelijkheid en journalistieke vrijheid straks zal uitpakken, moet de komende tijd blijken.