Milieuorganisaties dreigen met meer rechtszaken om stikstofbeleid

Milieuorganisaties willen snel met landbouwminister Wiersma overleggen over het stikstofbeleid. Ze eisen dat er binnen twee weken een gesprek komt. Zo niet, dan volgen er nieuwe rechtszaken. Dat staat in een brief aan de minister die de NOS heeft ingezien.
Kabinet schiet tekort
Mobilisation for the Environment en Vereniging Leefmilieu, bekend van eerdere stikstofzaken, vinden dat de plannen van het kabinet niet genoeg zijn. Die plannen zijn opgesteld door een speciale commissie en werden eind april bekendgemaakt. De organisaties schrijven dat ze een gesprek willen ‘met als doel een evenwichtig maatregelenpakket’.
Ze benadrukken dat er geen tijd meer is om te wachten. ‘De te nemen besluiten dulden geen langer uitstel omdat ook voldoende tijd nodig is voor de uitvoering’, staat in de brief. Ook wijzen ze erop dat duidelijkheid belangrijk is. ‘Naarmate eerder duidelijkheid wordt gegeven aan alle partijen hebben zij meer tijd om zich op de maatregelen in te stellen.’
Doelen in de wet
De wet stelt duidelijke doelen. Op dit moment is 28 procent van de stikstofgevoelige natuur niet overbelast volgens de huidige stikstofmodellen. In 2030 moet dat 50 procent zijn en in 2035 zelfs 74 procent.
Daar komt nog bij dat de rechter in januari oordeelde dat de overheid nu al te weinig doet. De zaak was aangespannen door Greenpeace. Volgens de rechter moet de overheid prioriteit geven aan de kwetsbaarste natuurgebieden.
Plannen schieten tekort?
Volgens de milieuorganisaties zijn de huidige kabinetsplannen niet genoeg om aan die uitspraak te voldoen. ‘Volledig onmogelijk’, schrijven ze. Ze onderbouwen dit met ‘eenvoudige prognoseberekeningen’.
Critici van de huidige stikstofmodellen stellen al langer dat de 'stikstofcrisis' zelf-opgelegde problematiek vormt waarbij de huidige stikstofmodellen die door de overheid worden gebruikt een te grote foutmarge hanteren om een betrouwbaar effect van de stikstofconcentratie af te meten.
Geduld raakt op
De organisaties wijzen erop dat ze de afgelopen maanden rustig zijn gebleven. ‘Pas op de plaats’, noemen ze dat. Er zijn bewust geen nieuwe rechtszaken aangespannen ‘om de ministeriële stikstofcommissie een eerlijke kans te geven’. Maar dat geduld is op. Als de minister niet snel om tafel wil, dreigen de organisaties met rechtszaken tegen megastallen en veehouderijen die veel stikstof uitstoten. Ook boeren zonder geldige vergunning kunnen daardoor in de problemen komen.