Brussel wil miljarden extra: Nederland dreigt opnieuw de klos te zijn

De strijd om een nieuw EU-budget is begonnen. Hoewel het huidige budget pas in 2027 afloopt, wil Brussel nu al meer geld. Het Europees Parlement heeft deze week zijn inzet vastgesteld: de begroting moet flink omhoog. Een meerderheid wil af van het uitgavenplafond van 1 procent van het gezamenlijke bruto nationaal inkomen van de EU-lidstaten, meldt het Europees Parlement.
Europarlementariërs vinden dat er meer geld nodig is om crises aan te pakken. Ook willen ze dat Brussel zelf nieuwe belastingen mag heffen om de schuldenberg van het coronaherstelfonds af te lossen. 'Als we dat niet doen zou 20 procent van het EU-budget moeten worden gebruikt voor de afbetaling', waarschuwt parlementsvoorzitter Roberta Metsola.
Nieuwe schulden, geen bezuinigingen
Brussel denkt zelfs aan nieuwe gezamenlijke schulden, onder meer voor defensie. Het woord 'bezuinigen' komt in het hele voorstel niet voor. Dat leidt tot grote zorgen bij zuinige landen als Nederland, Zweden en Oostenrijk. VVD-minister Eelco Heinen zegt liever te investeren in zaken die Europa echt sterker maken, in plaats van 'verkeersrotondes in zwakkere regio’s' tegenover De Telegraaf.
Nederland is na Duitsland de grootste nettobetaler. In 2023 betaalde Den Haag 3 miljard euro meer aan Brussel dan het terugkreeg. Door de groei van de economie gaat de afdracht sowieso omhoog. Maar als het Europarlement zijn zin krijgt, loopt dat bedrag nog verder op.
Politieke weerstand groeit
De regeringscoalitie in Nederland wil dat de bijdrage minder hard stijgt. In het coalitieakkoord is afgesproken dat de afdracht 1,6 miljard euro lager moet uitvallen dan nu voorzien is.
PVV-Europarlementariër Auke Zijlstra is duidelijk tegenover De Telegraaf: 'Men wil het geld voor allerlei volstrekt onzinnige zaken gebruiken die onze burgers niet ten goede komen en alleen maar geld kosten.'
Geen orde op zaken
VVD en BBB onthielden zich van stemming. VVD’er Anouk van Brug noemt het 'zorgelijk' dat het parlement geen prioriteiten wil stellen. BBB’er Sander Smit steunt wel het behoud van landbouwsubsidies, maar waarschuwt tegenover De Telegraaf: 'De eis voor extra EU-belastingen is voor ons onaanvaardbaar. Eerst moet de EU haar financiële huishoudboekje fatsoenlijk op orde brengen.'