Amsterdam houdt kritisch klimaatrapport stil vanwege angst voor klimaatrechtszaken

De gemeente Amsterdam heeft een kritisch rapport over haar klimaatbeleid laten opstellen, maar houdt het stil. Advocatenkantoor NautaDutilh onderzocht op verzoek van de gemeente de juridische risico’s rondom verduurzaming. Uit het rapport blijkt dat Amsterdam kwetsbaar is voor klimaatrechtszaken. Toch is het rapport niet verspreid buiten de ambtenarij. Volgens bronnen bij het stadhuis was het de afdeling Juridische Zaken die besloot het binnenkamers te houden, omdat publicatie 'de gemeente vooral problemen oplevert', meldt De Telegraaf.
NautaDutilh stelt dat Amsterdam juridisch verplicht is om burgers te beschermen tegen klimaatverandering. 'De stad moet het hare bijdragen', benadrukken de advocaten. Als de gemeente dat niet doet, kan ze het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens schenden.
De risico’s zijn concreet: burgers of actiegroepen zouden via de rechter extra maatregelen kunnen afdwingen of vergunningen kunnen aanvechten. Zelfs het Rijk kan de gemeente tot actie dwingen. Ook voor imagoschade wordt gewaarschuwd. In het buitenland is dit al gebeurd: steden zijn daar via de rechter tot actie gedwongen.
Lastig voor GroenLinks-bestuur
Voor het zelfverklaarde 'groenste college van Nederland' is dit pijnlijk nieuws. Onder leiding van GroenLinks-wethouders profileert Amsterdam zich al jaren met ambitieuze klimaatplannen.Toch blijkt de gemeente volgens de eigen maatstaven niet voldoende aan klimaatbeleid te doen. Mocht dit tot juridische zaken leiden, dan waarschuwt het rapport voor 'stagnatie van de bouwopgave in de stad'.
Zonder dat bewijs is de gemeente kwetsbaar. Juridische procedures kunnen het hele ontwikkelproces stilleggen, van plannen tot uitvoering. 'Stagnatie van de bouwopgave ligt op de loer,' zo waarschuwt het rapport.
Gemeente Amsterdam heeft zichzelf ten doel gesteld om 'klimaatneutraal' te worden. Volgens de gemeente moet hiermede de CO2-uitstoot met 5 procent verminderd zijn in 2025 en met 60 procent in 2030. In 2050 moet Amsterdam zelfs CO2-neutraal zijn. Het peiljaar hierin is 1990. Voor deze 'verduurzaming' is een routekaart opgesteld waarin doelen zoals 'energieneutraal bouwen' en 'minder vervuilende verkeersbewegingen' zijn opgenomen.