Horecabeleid Halsema: snackbars eerder dicht, geen extra terrassen bij hitte

Ondanks maandenlange tegenstand is het nieuwe horecabeleid van burgemeester Halsema aangenomen. Een ruime meerderheid in de Amsterdamse gemeenteraad stemde donderdag vóór. Grote wijzigingen die D66, VVD en Volt hadden voorgesteld, werden verworpen. Daarmee komt er nieuw stadsbreed beleid, waarbij snackbars eerder dicht moeten en terrassen bij tropisch weer worden beperkt, meldt AT5.
De aankondiging van het nieuwe beleid leidde tot veel onvrede, zowel in de stad als in de raad. Vooral de VVD, D66 en Volt voerden campagne tegen de plannen. D66 begon zelfs een petitie met slogans als ‘red de kroket’, ‘save the last dance’ en ‘red ’t laatste rondje’.
Ook vanuit de horeca klonk protest. Er was een mars en tijdens een extra raadsvergadering spraken tientallen Amsterdammers zich uit. Toch bleek donderdag dat de steun voor Halsema’s plannen in de raad groot genoeg was. D66 stemde uiteindelijk vóór, ondanks eerdere kritiek.
Snackbars en restaurants eerder dicht
Het nieuwe beleid geldt voor de hele stad en kent een overgangstermijn van twee jaar. Voor horeca betekent dit nieuwe sluitingstijden. Snackbars en restaurants mogen in het weekend nog maar tot twee uur ’s nachts openblijven. Doordeweeks geldt een sluitingstijd van één uur ’s nachts. Bij temperaturen boven de 28 graden mogen terrassen niet meer worden uitgebreid.
De losse regels per stadsdeel verdwijnen. Er komt één uniforme aanpak voor Amsterdam. Wel benadrukte Halsema dat maatwerk mogelijk blijft. Zij zei eerder dat het beleid de leefbaarheid in de stad moet verbeteren.
Toch enkele uitzonderingen
Er kwam nog wel ruimte voor enkele aanpassingen. Een motie van CDA-Fractievoorzitter Rogier Havelaar werd aangenomen, waardoor fastfoodzaken die binnen 150 meter van een nachtclub liggen, een uur langer open mogen blijven dan normaal. Daarnaast is besloten dat restaurants ’s avonds versterkte muziek mogen draaien en dat dansen in die gelegenheden is toegestaan. Eerder werd dit door regels nog beperkt.