België draait bij: kerncentrales mogen openblijven én uitgebreid worden

Na meer dan twintig jaar heeft het Belgische parlement een belangrijke koerswijziging doorgevoerd. De wet die het geleidelijke einde van kernenergie in België moest regelen, is deels teruggedraaid. Ook het verbod op de bouw van nieuwe kerncentrales is opgeheven, meldt de NOS.
De zogenoemde ‘wet op de kernuitstap’ werd in 2003 ingevoerd. Die bepaalde dat alle zeven Belgische kerncentrales uiterlijk in 2025 dicht moesten. De nieuwe aanpassing betekent dat deze verplichting niet meer geldt. Ook nieuwe kerncentrales mogen in de toekomst gewoon gebouwd worden.
Regering wil inzetten op kernenergie
De wetswijziging past bij de plannen van de huidige regering onder premier De Wever. In het regeerakkoord staat dat België ‘de nucleaire industrie opnieuw op gang wil brengen en nieuwe kernreactoren wil bouwen’.
De wet blijft formeel bestaan, maar onder een nieuwe naam. Het woord ‘Uitstap’ verdwijnt uit de titel. Voortaan heet de wet: ‘Wet betreffende kernenergie voor industriële elektriciteitsproductie’.
Van sluiting naar heropening
Tot nu toe zijn slechts twee van de zeven kerncentrales daadwerkelijk gesloten: Doel 3 en Tihange 2. Door de wetswijziging ontstaat nu de mogelijkheid om deze weer opnieuw in gebruik te nemen.
De vorige regering had al een eerste draai gemaakt. Door de oorlog in Oekraïne besloot men toen twee centrales open te houden tot 2035, vanwege zorgen over energiezekerheid, meldde VRT.
Twijfel en stilstand door de jaren heen
Kernenergie ligt al jaren gevoelig in België. Hoewel het land sterk afhankelijk is van kerncentrales, zijn sommige reactoren tientallen keren stilgelegd. De reden: technische problemen, zoals haarscheurtjes.
Toch lijkt er nu een structurele koerswijziging te zijn ingezet. De nadruk ligt weer op het belang van betrouwbare energievoorziening en op het versterken van de Belgische energie-onafhankelijkheid.
Met de aanpassing verdwijnt niet alleen het verbod op uitbreiding, maar wordt ook de deur geopend voor hernieuwde investeringen in kerntechnologie. Daarmee kiest België voor continuïteit én veiligheid, in plaats van ideologie.