Boeren demonstreren in Brussel: ‘Er is een grens overschreden’

Op dinsdag 20 mei kwamen Belgische en Europese boeren opnieuw in Brussel bijeen voor een protest. Ze voerden actie bij het hoofdkwartier van de Europese Commissie. Aanleiding is de hervorming van het Europees landbouwbeleid (GLB), die in juli officieel gepresenteerd moet worden.
De actie bleef deze keer relatief klein en rustig, maar de organisatie waarschuwt dat grotere protesten kunnen volgen. Zeker als boeren het gevoel houden dat ze buitenspel worden gezet.
Miljarden voor landbouw onder druk
De zorgen draaien vooral om bezuinigingen en verschuivingen in het nieuwe zevenjarige EU-budget dat vanaf 2028 ingaat. Europese subsidies voor boeren – een kernonderdeel van het landbouwbeleid – dreigen te verdwijnen. Geld wordt doorgeschoven naar andere projecten, zoals herbewapening of de wederopbouw van Oekraïne.
Copa-Cogeca, de grootste boerenlobby van de EU, luidt de noodklok. ‘Het gaat niet meer alleen om bezuinigingen’, zegt Elli Tsiforou, secretaris-generaal van de organisatie tegenover Euronews. ‘Wat we horen, achter gesloten deuren waar deze gesprekken plaatsvinden, is diep verontrustend.’ Volgens haar zijn er scenario’s waarin zelfs ‘de tweede pijler van het GLB’ zou verdwijnen.
Tweede pijler bedreigd
De zogenoemde tweede pijler omvat fondsen voor plattelandsontwikkeling. Denk aan programma’s voor natuurbeheer, steun aan kleine boeren en leefbaarheid op het platteland. Juist deze regeling helpt boeren om te voldoen aan steeds strengere milieu- en klimaatregels uit Brussel.
Tsiforou benadrukt dat landbouwcommissaris Christophe Hansen tot nu toe steun toont, maar dat de echte beslissing bij Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en de lidstaten ligt.
Conservatieve stemmen waarschuwen
Enkele conservatieve Europarlementariërs waren bij het protest aanwezig. Onder hen was Europarlementariër Csaba Dömötör van de Patriotten voor Europa. In zijn toespraak zei hij: ‘De Europese Commissie heeft altijd een groot ideologisch plan dat belangrijker is dan de Europese boeren’, meldt The European Conservative.
Dömötör hekelt de groene regelgeving, sancties tegen Rusland die de energieprijzen opstuwen, en het openstellen van de Europese markt voor goedkope producten uit landen als Oekraïne en Latijns-Amerika.
Volgens hem is het plan om het landbouwbeleid op te laten gaan in een groot gemeenschappelijk potje ‘het slechtste voorstel tot nu toe’. Hij sloot af met: ‘Zoals je ziet, de grote plannen zijn van hen. De gevolgen zijn voor jou en mij. De tijd is gekomen om het luidop te zeggen: er is een grens overschreden, we moeten dit stoppen. We hebben een sterk en onafhankelijk landbouwbudget nodig.’