Boodschappen over de grens soms ruim de helft goedkoper

Nederlanders betalen flink meer voor hun boodschappen dan hun buren. Uit nieuw onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat je in Duitsland en Frankrijk soms meer dan de helft minder kwijt bent aan dezelfde A-merken. Ook België biedt voordeel, vooral bij huismerken. Nederlandse supermarkten trekken aan de bel en wijzen naar Den Haag.
Een kar vol boodschappen is in Nederland het duurst. Dat blijkt uit een prijsvergelijking van de Consumentenbond, die ruim 3.500 prijskaartjes onder de loep nam. In totaal werden zo’n 130 veel verkochte producten onderzocht. De verschillen zijn opvallend.
In België bespaar je gemiddeld 12 procent op je boodschappen. Vooral basisproducten zijn daar goedkoper. Denk aan rijst, pasta, tarwebloem en houdbare melk. Ook A-merken als frisdrank, speciaalbier en drogisterijproducten zijn daar voordeliger.
Maar niet alles is goedkoper bij onze zuiderburen. “Pindakaas, ketchup, mayonaise en verse melk kun je beter in Nederland kopen”, aldus de Consumentenbond.
Duitsland scoort op A-merken
Wie écht wil besparen op A-merken, moet naar Duitsland. Daar is een winkelkar met 137 producten gemiddeld 15 procent goedkoper dan in Nederland. De prijswinst zit vooral bij bekende merken.
“Frisdrank, drogisterijartikelen en huishoudelijke producten van A-merken zijn daar gemiddeld 25 procent goedkoper dan in Nederland”, stelt de bond. En ja, in Nederland zijn er vaak aanbiedingen, maar die kunnen meestal niet op tegen de vaste prijzen bij onze oosterburen.
De goedkoopste Duitse supermarkten? Kaufland en Globus. Daar zijn zowel A-merken als budgetproducten scherp geprijsd.
Frankrijk het voordeligst
Het grootste verschil vinden we in Frankrijk. Daar is een volle winkelwagen met 129 producten gemiddeld 20 procent goedkoper. A-merken zoals Bonduelle, Pringles en Heineken zijn gemiddeld 28 procent goedkoper dan in Nederland.
“Soms betaal je minder dan de helft van de Nederlandse prijs voor pasta, frisdrank, wasmiddel en drogisterijartikelen,” meldt de Consumentenbond.
Ook budgetmerken zijn goedkoper dan bij ons, al is het verschil met België kleiner. De tip van de bond: als je toch in Frankrijk bent, sla dan meteen frisdrank en wasmiddel in. De goedkoopste keten van allemaal is E. Leclerc. “Met afstand de goedkoopste in Frankrijk”, concludeert de bond.
Waarom is Nederland zo duur?
De Consumentenbond nam niet alleen prijzen op in de winkel, maar keek ook naar online tarieven. De opvallende prijsverschillen leiden tot vragen aan Nederlandse supermarkten.
Branchevereniging CBL wijst op politiek beleid. “Politieke keuzes spelen een belangrijke rol,” schrijft de organisatie. Ze noemen onder andere het hoge btw-tarief, obstakels bij buitenlandse inkoop en de voorgenomen verhoging van het minimumjeugdloon als oorzaken van de hoge prijzen in Nederland.
Supermarktstrijd in België
In België zorgt de komst van Nederlandse ketens als Albert Heijn en Jumbo al voor prijsdruk. De Belgische Colruyt blijft volgens het onderzoek de goedkoopste supermarkt in het land.
Door de concurrentie staan de prijzen bij Colruyt onder druk, merkt de Consumentenbond. Dat is goed nieuws voor Nederlandse grensshoppers.