Arts weigert Israëlische medicijnen voor te schrijven

Een arts van het Universitair Ziekenhuis Leuven weigert nog langer medicijnen van het Israëlische farmabedrijf TEVA voor te schrijven. Het gaat om anesthesist Frederick De Buck, die zijn beslissing openbaar maakte op Facebook. Zijn actie is onderdeel van een bredere boycotbeweging tegen Israëlische producten binnen bepaalde activistische kringen, meldt Leuven Actueel.
Op zijn persoonlijke Facebookpagina schrijft De Buck: 'Ik als arts schrijf geen producten meer voor van TEVA.' De arts is staflid op de dienst Anesthesiologie van het UZ Leuven. Hij reageert daarmee op de oorlog tussen Israël en Hamas en de houding van de Belgische regering.
Druk op sociale media
Op sociale media wordt steeds vaker opgeroepen om Israëlische medicijnen te boycotten. Dat richt zich met name op TEVA, een bekende producent van generieke geneesmiddelen. Volgens De Buck doen ook anderen mee aan de boycot. 'Veel apothekers willen ook al geen producten van TEVA meer verkopen', aldus de arts. Hij stelt dat er genoeg alternatieven zijn voor de geneesmiddelen van het Israëlische bedrijf.
UZ Leuven: geen officiële richtlijn
Het ziekenhuis zelf distantieert zich van het standpunt van De Buck. 'Het gaat om een persoonlijk standpunt van de arts en niet om een algemene richtlijn', meldt UZ Leuven aldus Leuven Actueel. Patiënten hoeven zich dus geen zorgen te maken dat er op brede schaal geneesmiddelen worden geweigerd op basis van herkomst.
Medicijnen en politiek
De actie van De Buck raakt aan een gevoelige discussie: mag een arts geneesmiddelen weigeren om politieke redenen? Zeker in het geval van een ziekenhuisarts kan dit vragen oproepen over neutraliteit en patiëntenzorg. TEVA is wereldwijd een van de grootste leveranciers van generieke geneesmiddelen, waaronder pijnstillers, bloeddrukverlagers en antidepressiva.
Door medicijnen te weigeren op basis van land van herkomst, raakt de beslissing van De Buck mogelijk ook patiënten. Vooralsnog is er geen melding van concrete gevolgen voor de zorg. Wel is duidelijk dat de oproep tot boycot van Israël ook in de medische sector zichtbaar begint te worden.
Of andere artsen het voorbeeld van De Buck zullen volgen, is nog niet bekend. Het ziekenhuis benadrukt dat artsen zich aan medische standaarden en richtlijnen moeten houden, ongeacht hun persoonlijke mening.