‘Snijden in de AOW onvermijdelijk’: topambtenaren dringen aan op pijnlijke keuzes voor toekomstig kabinet

Het volgende kabinet moet voor miljarden bezuinigen om het huishoudboekje op de lange termijn op orde te houden. Dat stelt de Studiegroep Begrotingsruimte in een nieuw advies, dat de Telegraaf in handen heeft. Zonder ingrijpen dreigt het begrotingstekort vanaf 2030 fors op te lopen, en zonder structurele maatregelen zou dat in 2060 zelfs verdrievoudigen.
De boodschap is duidelijk: er moet 7 miljard euro worden bespaard. En daarbij blijft de AOW niet buiten schot. Volgens de ambtelijke adviesgroep zijn ingrepen in de oudedagsvoorziening en de zorg onvermijdelijk.
De studiegroep, waarin onder andere De Nederlandsche Bank, het Centraal Planbureau en het Planbureau voor de Leefomgeving vertegenwoordigd zijn, adviseert traditioneel voorafgaand aan kabinetsformaties. De financiële uitgangspositie is ditmaal gunstiger dan in 2021, toen nog voor 17 miljard euro aan besparingen werd geadviseerd. Dat komt deels door economische meevallers en reeds ingeplande bezuinigingen van het inmiddels gevallen kabinet-Schoof.
Toch blijft het beeld op de lange termijn somber. “De opgave zal niet pijnloos kunnen worden opgelost,” staat in het rapport. Volgens voorzitter Bas van den Dungen zal niet alleen het komende kabinet moeten ingrijpen. “Ook toekomstige kabinetten zullen aan de bak moeten”, aldus Van den Dungen.
De grootste structurele uitgavenposten zijn volgens het rapport ‘vergrijzingsgevoelig’: AOW en zorg. Daarom stelt de studiegroep voor om gepensioneerden zelf mee te laten betalen aan hun AOW. Nu dragen zij nog geen AOW-premies af over hun pensioenuitkering. Dat zou moeten veranderen.
Een andere gevoelige aanbeveling is het sneller laten stijgen van de AOW-leeftijd in lijn met de levensverwachting. Ook wordt voorgesteld om gepensioneerden minder belastingvoordeel te geven, de AOW los te koppelen van het minimumloon en samenwonende ouderen een lagere uitkering te geven