Emotionele Omtzigt haalt uit in toeslagendebat: "Er is nog geen enkel kind terug door dit kabinet"

Terwijl het nieuwe kabinet alweer vrolijk haar gang gaat, zitten er in Nederland nog steeds duizenden mensen en kinderen diep in de problemen door de Toeslagenaffaire. Donderdag wordt er in de Tweede Kamer uitgebreid gedebatteerd over de kinderen van toeslagenouders die uit huis zijn geplaatst. Het debat werd gevoerd op initiatief van, hoe kan het ook anders, Pieter Omtzigt. In een emotionele bijdrage haalde hij keihard uit naar de overheid.
Omtzigt begon zijn bijdrage door te stellen dat de meer dan 1675 kinderen die door de rechter uit huis zijn geplaatst slechts het topje van de ijsberg is: “De zogenaamde vrijwillige uithuisplaatsingen zijn niet meegenomen en uithuisplaatsingen van voor 2015 ook niet. Het gaat om duizenden kinderen en extra. Dit leed komt bovenop schrijnende armoede, dwangmaatregelen, huisuitzettingen, dakloosheid, depressies en meer. De rechtstaat is voor deze mens geen schild geweest maar een gehaktmolen. De verhalen van deze ouders en kinderen gaan door merg en been.”
“Een mega invordering van de Belastingdienst werkt als een sneeuwbal”, legde Omtzigt uit. “Schulden, huisuitzettingen, stress, emoties. En dan de staat die je kinderen afpakt, soms met meerdere politieagenten. Sommige ouders weten al jarenlang niet waar hun kind is of mogen maximaal af en toe een uurtje contact hebben. Maar niet als ze over het toeslagenschandaal twitteren.”
“Er is nog geen kind terug door de acties van het kabinet”, maakte Omtzigt duidelijk dat de vele beloftes en excuses van dat kabinet niets waard zijn. “Geen enkel kind.” Hij vroeg aan premier Mark Rutte wat hij heeft gedaan sinds het Toeslagenschandaal bekend is en wat hij wil zeggen tegen de ouders op de publieke tribune en thuis.
Spreektijd
Omtzigt diende bovendien samen met een aantal collega-Kamerleden een initiatiefnota in waarin zeven aanbevelingen staan om het op te lossen. Hij had echter geen spreektijd meer over om die toe te lichten. Door de vele afsplitsingen zitten er inmiddels 20 fracties in de Tweede Kamer. Daardoor is de spreektijd voor de verschillende fracties flink afgenomen. Pieter Omtzigt beklaagde zich daar voorafgaand aan het debat al over tegenover de Telegraaf: “Ik vind het heel vervelend dat ik straks maar twee minuten spreektijd heb voor het debat over uithuisplaatsingen in het kinderopvangtoeslagschandaal. Ik heb dat debat zelf aangevraagd en kan niet genoeg vragen stellen of duidelijk mijn mening geven, terwijl ik daar toch wel een mening over heb. Dat hindert behoorlijk.”
Verschillende Kamerleden zijn het daarmee eens en besloten om Omtzigt op een slimme manier extra spreektijd te geven. Na zijn bijdrage stelden onder meer Caroline van der Plas (BBB), Farid Azarkan (Denk), Wybren van Haga (BVNL) en Pepijn van Houwelingen (FVD) vragen aan Omtzigt zodat hij alsnog de ruimte kreeg om de initiatiefnota verder toe te lichten. Bekijk hieronder de bijdrage inclusief vragen terug.