Nieuws
12 May 2022
door
Bart Reijmerink
Von der Leyen wil af van vetorecht lidstaten: "Europa moet sneller kunnen handelen"
De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, schuwt de nodige verdragswijzigingen niet om de Europese Unie, naar eigen zeggen, democratischer te maken. Tijdens de Conferentie over de Toekomst van Europa stelde ze dat ze onder meer af wil van het vetorecht van lidstaten.
Ursula von der Leyen is een groot voorstander van het verminderen van de macht van nationale regeringen op de EU. Nationale regeringen genieten nog flink wat invloed dankzij het vetorecht.
Een veto is de mogelijkheid om eenzijdig een officiële actie tegen te gaan. Doorgaans is dat de stemming of uitvoering van een bepaalde Europese wetsvoorstel of wet. Het is een wapen van individuele lidstaten. Binnen de EU hebben landen een vetomacht over bepaalde essentiële dossiers. Zo kan een Europese meerderheid niet zomaar beslissen wat een land moet doen wat betreft het gemeenschappelijke buitenlands- en veiligheidsbeleid. Dat zou immers de democratie in bepaalde landen kunnen ondermijnen.
Echter wil Von der Leyen hier op bepaalde thema's verandering in aanbrengen. Volgens de Commissievoorzitter kan de EU alleen stapen naar voren maken als men het vetorecht voor bepaalde politieke dossiers gaat heroverwegen.
Britse politici reageren na dit nieuws opgelucht: zij zijn maar al te blij dat ze uit de EU zijn gegaan.
Deel dit artikel op: