Wekelijkse asielinstroom stijgt met meer dan 10%
Het Ministerie van Justitie en Veiligheid meldt dat asielinstroom van week 35 ongeveer 1.500 mensen bedroeg. Dat zijn 200 mensen meer dan in week 34 van dit jaar.
'De asielinstroom van week 35, bestaande uit eerste asielaanvragen, herhaalde asielaanvragen, hervestiging, herplaatsing en nareizigers bedroeg ongeveer 1.500', meldt het ministerie in een persbericht.
Opnieuw is de asielstroom naar Nederland gestegen, terwijl de bestaande problemen omtrent de asielopvang in ons land met de week lijken te verergeren.
Afgelopen weekend pleitte JA21-kopstuk Joost Eerdmans dan ook voor radicale actie: het Tweede Kamerlid wil dat het kabinet het VN-Vluchtelingenverdrag gaat opzeggen, waardoor het mogelijk zal zijn om een algehele asielstop in te voeren.
"Zeg het VN-Vluchtelingenverdrag vaarwel en bevrijd Nederland uit deze permanente asielcrisis. Geen uitvluchten meer. Het kán gewoon. Het enige wat een strenger en realistischer asielbeleid nog in de weg staat, is politieke onwil."
Eerdmans doet deze oproep omdat de asielopvang Nederland wekelijks bijna 350 miljoen euro kost. Wat neerkomt op meer dan 17 miljard euro netto per jaar. Volgens Eerdmans zullen deze kosten alleen maar oplopen als men niet met een meer realistisch beleid op de proppen komt.
Begin juli zette JA21 de asielcijfers van dit jaar op een rijtje, de partij is van mening dat het Nederlandse asielbeleid al een tijdje over de datum is. De Nederlandse regering moet onder meer gaan denken aan een Deens asielmodel om uit deze crisis te komen, aldus de partij.
2022 is pas net over de helft maar nu al stevent Nederland af op een negatief asielrecord. Ten opzichte van 2021 zal ons land 84 procent meer instroom krijgen van asielzoekers. Daarnaast kent ons land meer asielzoekerscentra dan ooit.
Omdat Nederland in een ware asielcrisis verkeert, gaat het kabinet zelfs dwang gebruiken om genoeg asielopvangplekken te realiseren.
Dit jaar 51.000 mensen in de asielopvang. Het COA heeft dit jaar nog 16.000 plekken nodig. @ericvanderburg van de @VVD gaat gemeenten daarom dwingen locaties voor asielzoekers aan te bieden 2/7 pic.twitter.com/m9yecq0I3s
— JA21 (@JuisteAntwoord) July 4, 2022
Op dit moment kent Nederland 127 azc's, dat zijn er tien meer dan in het recordjaar 2016 - tijdens de hoogtijdagen van de oorlog in Syrië.
Afgelopen week wéér 1.100 nieuwe asielzoekers erbij. Het gaat hard nu! 4/7 pic.twitter.com/cGy5eV8Rml
— JA21 (@JuisteAntwoord) July 4, 2022
Dus met die duizenden extra opvangplekken zijn we er nog lang niet.
— JA21 (@JuisteAntwoord) July 4, 2022
In 2023 zullen daar nog tienduizenden bijkomen.
Dus: Rutte IV laat iedereen toe, wil geen asielstop en stuurt bijna niemand terug.
Hun enige oplossing: nog véél meer (gedwongen?) opvang in de gemeenten
6/7
Daarnaast stelt JA21 dat 2022 een recordjaar gaat worden, maar dat 2023 niet veel beter gaat worden. Als de huidige trend zich voortzet dan moeten er komend jaar ook tienduizenden mensen worden opgevangen. Volgens JA21 is de invoering van een Deens asielmodel de oplossing om uit deze asielcrisis te komen.
Bij zo'n Deens model zouden migranten die uit veilige landen komen direct weer terug naar het land van herkomst moeten worden gestuurd. Deze veiligelanders moeten in hun eigen land een migratieverzoek indienen voordat ze naar een nieuw land trekken.
Daarnaast wil JA21 ook actief inzetten op opvang in de regio. Vluchtelingen verdienen humane opvang, aldus de partij. Echter moet de opvang zoveel mogelijk worden gedaan in de eigen regio of net zoals het Verenigd Koninkrijk dit doet in zogeheten partnerlanden.
Wanneer gaat dit kabinet eindelijk erkennen dat het Deens model ook zsm in Nederland ingevoerd moet worden?
— JA21 (@JuisteAntwoord) July 4, 2022
Nederland kan dit niet aan!#Denemarken toont al jaren aan dat je met een streng asielbeleid de instroom gigantisch omlaag krijgt. Kwestie van lef durven tonen.
7/7