"We hopen dat Jaap van Dissel deugt" - nieuwe details onthuld in podcast

Nieuws8 september 20224 minuten Redactie

Dinsdag meldden ondernemers Yves Gijrath en Erik de Vlieger in hun nieuwe podcast GIJRATH & DE VLIEGER dat OMT-voorzitter Jaap van Dissel ruim zeven ton zou hebben ontvangen van Stichting Open Nederland. Deze stichting was tijdens de coronatijd actief met het programma Testen voor Toegang. Nu maken beide heren een nieuw detail bekend: een bestuurslid van de stichting (Chris Smulders) zou bij een vorig bedrijf zijn weggestuurd vanwege smeergeld. 'Mister Kickback' was zijn bijnaam.

Dinsdag zei Gijrath dat OMT-voorzitter Jaap van Dissel voor '99% zeker' een bedrag van €750.000,- zou hebben ontvangen van Stichting Open Nederland. Vier ton hiervan werd dezelfde dag nog doorgesluisd naar Aruba.

Gisteren kwamen ondernemers Yves Gijrath en Erik de Vlieger wederom met een onthulling over Stichting Open Nederland. Dit deden zij in hun nieuwe podcast GIJRATH & DE VLIEGER. Want de onthulling over Van Dissel riep veel vragen op. Bijvoorbeeld: wie binnen Stichting Open Nederland gaf opdracht tot de betaling aan Van Dissel? Dit werd besproken in de podcast.

Generaal Tom Middendorp richtte Stichting Open Nederland op, maar vertrok als voorzitter van het bestuur op 1 juli 2021. Dit betekent dat Middendorp niet betrokken kan zijn geweest bij de betaling van Stichting Open Nederland aan Jaap van Dissel. Ook Gijrath gelooft niet dat "Middendorp zich op welke manier dan ook hiertoe zou laten verleiden".

Toch moet een bestuurder de opdracht hebben gegeven tot de betaling aan Van Dissel. Het was tijd om "Cluedo te spelen", zegt Gijrath. Dit leidde tot onderzoek naar een andere bestuurder: Chris Smulders. Gijrath legt uit: "Smulders heeft in het verleden gewerkt bij de firma Eichholtz B.V. als CFO (financieel directeur, redactie). En ik heb bevestigd gekregen dat hij daar om niet plezierige redenen uit zijn functie is ontheven, omdat er sprake was van kickback."

De Vlieger haakt hierop in: "Zijn bijnaam was toch Mister Kickback?" Gijrath bevestigt dit. 'Kickback' betekent smeergeld. Een persoon of bedrijf krijgt dan achteraf een vergoeding voor het verlenen van bepaalde diensten.

Stichting Open Nederland
Dan vervolgt Gijrath: "Zo'n belangrijke post bij zo'n belangrijk orgaan waar zoveel geld in omgaat. Dan ga je toch wel als Stichting Open Nederland - waar ook nog een Raad van Advies aan verbonden is - toch even navragen en referenties vragen of het wel verstandig is om zo'n iemand bij de kassa te zetten? Dit zijn dus allemaal feiten."

Binnen het bestuur is Smulders verantwoordelijk voor de 'Financiën en Inkoop', zo staat er op de website van Stichting Open Nederland. Of Smulders verantwoordelijk is voor de betaling naar Van Dissel, is nog volstrekt onduidelijk. Gijrath en De Vogel roepen daarom opnieuw onderzoeksjournalisten op om zich te melden, zodat zij dieper in de materie kunnen duiken.

Gijrath legt uit waarom dit onderzoek zo belangrijk is: "Hier is ons hele land op gebaseerd tijdens corona. Als dan ook nog eens de baas van het land geld vanuit België vanuit een stichting naar zijn eigen privérekening laat komen, ja... die kan ik niet uitleggen, hoor. Ik weet niet of jij die kan uitleggen, maar ik vind hem lastig."

Eerst onderzoeken
Toch benadrukt Gijrath dat het te vroeg is om nu al met beschuldigingen te komen van corruptie. Hij zegt: "Wij gaan niet veroordelen. Ik zag al dat Pepijn van Houwelingen ging roepen - die gaat ook de parlementaire enquêtecommissie voorzitten - dat [Van Dissel] corrupt is. Dat moet je niet doen. Je moet vragen: wat is er aan de hand? Als dit allemaal waar is, dan heeft u wat uit te leggen. Niet meteen die beschuldigende vinger. [...] In de Kamer moeten de verantwoordelijke mensen die op dit dossier zitten gewoon bevraagd worden. Dus ook Hugo de Jonge, Erik, want die was van VWS."

Erik de Vlieger haakt hierop in: "Wij zeggen dus: Kamerleden, jullie controleren de regering. Doe dat dan. Bevraag met deze informatie de verantwoordelijken. En twee, zeggen wij tegen de media: dit is het. Als het niet waar is, dan hoeven we niet in het verdomhoekje te zitten, want we houden een slag om de arm. Maar we hebben tegen de media gezegd: zoek dit uit. [...] Eigenlijk hebben we de belangrijkste feiten naar boven. Gentlemen, place your bets."

Vermogensbeheer Auréus en Rabobank
Gijrath en De Vlieger kregen wantrouwen naar Van Dissel toen zij een tip kregen dat de OMT-voorzitter in maart 2020, aan het begin van corona, maar liefst 6 miljoen euro aan vermogen had gealloceerd naar een beleggingsrekening. "Onze vraag was toen: hoe komt hij aan zes miljoen? Dat mag, want dat is voor ons gewoon 12 miljoen verdiend inkomen. Hij is geen belegger, hij is in dienst bij de overheid, dus daar waren wij nieuwsgierig naar. En daar hebben we heel veel pogingen voor gedaan. Nooit antwoord op gekregen, wij zijn daar niet in serieus genomen. Dus we weten het nog steeds niet." Dinsdag zei Gijrath dat ze Van Dissel in totaal 51 keer hebben benaderd, zonder ooit antwoord te hebben gekregen.

Wel heeft Gijrath achterhaald bij welke vermogensbeheerder Van Dissel een rekening heeft: Auréus. Gijrath en De Vlieger hebben inmiddels twee bronnen die bevestigen dat Van Dissel daar klant is. De Vlieger concludeert: "Indien [het verhaal van de betaling] waar is - slag om de arm, disclaimers, lieve mensen -, dan is dat geld van corruptie. Dus als Auréus geld belegt dat middels een corrupte handeling tot hen is gekomen, dan moeten ze zich ook afvragen waar ze mee bezig zijn. En de Rabobank idem dito."

Rabobank zegt altijd dat het geen mededelingen doet over individuele klanten. Maar volgens De Vlieger is er nu een uitzonderingssituatie, omdat het gaat over de schijn van misdadige handelingen. In de statuten van de Rabobank staat dat er in zulke gevallen toch onderzoek moet worden gedaan naar individuele betalingen. En dat moeten ze dus doen bij de betaling aan Van Dissel, zegt De Vlieger.

De onthullingen roepen veel vragen op. Maar Gijrath hoopt dat het losloopt: "Ik ben heel erg van de theorie van de dochter van de notaris. Dat heeft ze mij ooit uitgelegd. [...] Dat welke groep je ook hebt in een samenleving - of het nou een advocatenkantoor, of in de voetballerij of in de politiek: drie procent deugt niet. Wij hopen dat Van Dissel niet bij die drie procent zit." Erik de Vlieger sluit zich hierbij aan: "Dat hoop ik echt."

Meerartikelen

Nieuws

Tienduizenden demonstreren tegen Rusland-sancties in Praag

In Praag zijn woensdag tienduizenden Tsjechen de straat op gegaan om te demonstreren tegen de Europese sancties tegen Rusland. De demonstranten willen dat Tsjechië militair neutraal wordt in het conflict, en dat de sancties worden opgeheven. De vorig

Nieuws

Omtzigt wil opheldering over 'last minute' verhogingen van energierekening door leveranciers

Energiebedrijven Eneco, Vattenfall en Greenchoice hebben bekend gemaakt gewoon door te gaan met een tariefverhoging vanaf 1 oktober. Dit tegen afspraken en regels in. Minister Rob Jetten  noemt de verhoging dan ook "zeer onwenselijk". Tweede Kamerlid

Nieuws

Arib: "Bergkamp ging actief op zoek naar klachten over mij"

De leiding van de Tweede Kamer, voorgezeten door de huidige Kamervoorzitter Vera Bergkamp (D66), komt een onderzoek naar mogelijk grensoverschrijdend gedrag van oud-Kamervoorzitter Khadija Arib (PvdA). Arib is verontwaardigd hierover, en beschuldigt

Nieuws

Hongarije gaat definitief referendum uitschrijven over EU-sancties tegen Rusland

Woensdag is de Hongaarse regering bijeengekomen om een knoop door te hakken over het idee van een volksraadpleging omtrent EU-sancties tegen Rusland. De regering heeft definitief besloten om een referendum te houden over het onderwerp.  Maandag steld

Nieuws

NPO-programma associeert melk met 'extreem-rechts hondenfluitje' en 'teken van witte superioriteit'

In een nieuw artikel probeert het journalistieke NPO-programma Brandpunt+ een directe link te zien tussen melk en racisme. Volgens het programma zou extreem-rechts het zuivelproduct verheerlijken als teken van 'witte superioriteit'. Ook wordt er een

Nieuws

Ex-VVD-senator sleept Rutte en VVD voor de rechter

Voormalig Eerste Kamerlid Anne-Wil Duthler sleept haar oude partij de VVD voor de rechter. Naar eigen is haar naam door haar oude partij door het slijk gehaald en wil ze de schade verhalen, aldus Quote. In 2019 werd Duthler na een verloren rechtszaak

Nieuws

Liquidatie-opmerking Derksen wordt door OM gezien als 'mogelijk opruien'

Het Openbaar Ministerie heeft de liquidatie-opmerking van Vandaag Inside-commentator Johan Derksen als strafbaar beoordeeld en dus zal FVD-voorman Thierry Baudet zijn aangifte doorzetten, dat meldt de Telegraaf.  Het Team Bedreigde Politici heeft beo

Nieuws

Van Meijeren hekelt selectiviteit van Kamervoorzitter Bergkamp bij ontnemen woord van politici

Gideon van Meijeren (FVD) vindt dat de huidige Kamervoorzitter, Vera Bergkamp (D66), inconsequent handelt tijdens debatten. Volgens hem ontneemt zij FVD-politici veel te vaak onterecht het woord, terwijl zij dit niet doet wanneer politici van partije

Leesmeeropinie
Leesmeerinterviews

Meerartikelen

Nieuws

D66 Rotterdam opent aanval op Leger des Heils: 'Het neemt alleen christenen aan als werknemers'

Het Leger des Heil, een evangelisch kerkgenootschap en tevens een maatschappelijke hulpverleningsorganisatie, ligt onder het vergrootglas bij de Rotterdamse D66-afdeling. De sociaal-liberalen vinden het onacceptabel dat een christelijke organisatie a

Nieuws

Bergkamp ontkent 'dolkstoot' bij Arib, maar begrijpt 'alle emoties'

Er komt een onderzoek naar mogelijk grensoverschrijdend gedrag van oud-Kamervoorzitter Khadija Arib (PvdA). Arib was verontwaardigd hierover, en wees meteen naar de huidige Kamervoorzitter Bergkamp aan als dader: "Vera Bergkamp is hier verantwoordeli

Nieuws

Adviseurs aan Kaag: 'Omvallen mkb is gezonde marktdynamiek'

FVD-Kamerlid Freek Jansen heeft de hand gelegd op een beslisnota met adviezen aan de Minister van Financiën, Sigrid Kaag (D66), van topambtenaren. 'Faillisementen van energie-intensieve mkb'ers hebben geen maatschappelijk ontwrichtende werking. Faill

Nieuws

Omtzigt: 'Oversterfte zo hoog, dat je te maken hebt met crisis in publieke gezondheidszorg'

Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt kan geen genoegen nemen met het excuus dat wegens privacy redenen allerlei data over de oversterfte niet openbaar gemaakt wordt. Volgens Omtzigt kampt Nederland met een crisis in de publieke gezondheidszorg en moet dit

Nieuws

Hoogleraar UvA wil bètawetenschappen 'dekoloniseren': 'Leerboeken vooral geschreven door witte mensen uit het Globale Noorden'

Hoogleraar Rens Bod vindt dat het hoog tijd is voor een 'dekolonisering van de bètawetenschappen'. De leerboeken zijn volgens hem 'vooral door witte mensen uit het Globale Noorden geschreven', en dit zorgt voor 'eurocentrische bijziendheid'. Daardoor

Nieuws

VVD wil coronapas terug in gereedschapskist: 'We moeten er wel klaar voor zijn deze winter'

Zowel de VVD als D66 zien wel heil in de terugkeer van het coronatoegangsbewijs in de 'wettelijke gereedschapskist'. Volgens de VVD heeft niemand zin in een nieuwe coronagolf, maar is het wel belangrijk om voortijdig goede voorbereidingen te treffen

Nieuws

Provincie Noord-Brabant laat omgekeerde vlaggen weghalen: 'Wegens slechter weer'

De provincie Noord-Brabant heeft kenbaar gemaakt boerenprotestvlaggen langs wegen weg te gaan halen. Wegens het slechtere weer vreest het provincie bestuur dat de vlaggen een gevaar kunnen vormen voor de verkeersveiligheid.  'Slechter weer en mogelij

Nieuws

D66 en CU slaan handen ineen: willen dat Kamervoorzitter makkelijker kan ingrijpen bij ongewenst gedrag

De ChristenUnie en D66 slaan de handen ineen om bedreigingen voorgoed te weren uit de Tweede Kamer. Beide partijen willen dat de Tweede Kamervoorzitter meer instrumenten krijgt om actie te ondernemen als een Kamerlid een andere politicus bedreigt.  I

Nieuws

Energiebedrijven hebben lak aan regels en gaan tariefverhoging vanaf 1 oktober invoeren

Energiebedrijven Eneco, Vattenfall en Greenchoice hebben bekend gemaakt gewoon door te gaan met een tariefverhoging vanaf 1 oktober. Dit tegen afspraken en regels in. Minister Rob Jetten noemt de verhoging dan ook "zeer onwenselijk".  Binnen enkele d

Nieuws

Britse premier Truss maakt klimaatactivisten boos vanwege opschorting milieustandaarden

De Britse premier Liz Truss wil meer handelsvrijheid creëren voor bedrijven. Daarom moeten een paar milieustandaarden worden opgeschort. Maar deze opschorting stuit een aantal klimaatactivisten tegen de borst: "In feite krijgen vervuilers nu een vrij

Nieuws

Raisa Blommestijn hekelt 'schoolplein-niveau' van NPO-prominenten: 'Deze mensen maken zichzelf zo belachelijk'

Een aantal omroepen als KRNO-NCRV, MAX en WNL wil niet meer samenwerken met Ongehoord Nederland op journalistiek gebied, omdat zij vinden dat de omroep "geen journalistiek bedrijft". Een woordvoeder legt uit: "Hun enige doel is het verlengen van de s

Nieuws

D66-prominent schort lidmaatschap op: "Zoveel gebrek aan feitenkennis dat je er radeloos van wordt"

Voormalig D66-Tweede Kamerlid Pieter ter Veer heeft zijn partijlidmaatschap laten opschorten. In een brief aan de partijtop heeft Ter Veer te kennen gegeven zich niet meer te herkennen in zijn partij.   Het oud-D66-Kamerlid volgt nog dagelijks de pol