In augustus registreerde het Centraal Planbureau (CPB) nog een historische koopkrachtdaling van 7 procent. Aan deze huidige koopkrachtcrisis in 2022 verwacht het kabinet verwacht niets te kunnen doen. Maar het kabinet hoopt met een miljardenpakket voor komend jaar wel dit tij te gaan keren. Dit blijkt uit de miljoenennota, die al voor Prinsjesdag zijn gelekt.
Het kabinet komt volgend jaar met een pakket van 17,5 miljard euro. De energiebelastingen zullen verlaagd blijven, er komt een hogere zorg- en huurtoeslag, en arbeidskorting voor werkenden. Het kabinet is van plan om de het koopkrachtverlies van de lagere inkomens in 2022 helemaal ongedaan te maken. Voor de middeninkomens, daarentegen, zal er desondanks min onder de streep staan.
De verwachte percentages van de koopkrachtstijging in 2023 zijn ook bekend. Vooral de uitkeringsgerechtigen gaan erop uit, met maar liefst 8,5 procent. Ook de minima kunnen rekenen op een forse stijging, met 7,4 procent. Alleenstaanden, gepensioneerden en andere minima zullen ook bovengemiddeld stijgen. Wie er relatief weinig op vooruit gaat zijn de veelverdieners, met een stijging van 1,9 procent.
Het CPB voorspelt dat zonder maatregelen maar liefst 7,6 procent van de Nederlandse bevolking onder de armoedegrens zal uitkomen. Maar met de maatregelen voor volgend jaar moet dit percentage niet hoger komen dan 4,9 procent. Daarnaast zal de economie volgend jaar groeien met 1,5 procent, volgens de cijfers van het CPB.