Het personeelstekort in Nederland rijst ondertussen de pan uit. Begin dit jaar stonden er maar liefst 450.000 vacatures open; dit kostte de Nederlandse economie al zo'n vijf miljard euro. De lange wachtrijen bij Schiphol deze zomer ontstonden voornamelijk vanwege de grote personeelstekorten.
Toch vermoedt Coen Teulings, oud-directeur van het Centraal Planbureau (CPB), dat dit personeelstekort niet binnenkort zal worden opgelost. Hij vreest namelijk dat mensen minder gaan werken, omdat het kabinet werken steeds minder aantrekkelijk, vertelt hij tegen De Telegraaf. Dit heeft te maken met een bijstandsverhogingen, een hogere belastingdruk voor de middenklasse, en inkomstennivellering.
Het is al eens misgegaan in de jaren tachtig, onder premier Ruud Lubbers. Volgens Teulings was er toen maar één conclusie: "Als je oneindig doorgaat met het comprimeren van de inkomensverschillen functioneert vroeg of laat de arbeidsmarkt niet goed meer." Lubbers sneed toen flink in de sociale voorzieningen, en dit had volgens Teulings een positief effect. Maar nu zijn we weer bijna terug bij af en de reden hiervan is naar zijn inzicht vrij duidelijk: "Nederland is, zoals premier Rutte zei, een diep socialistisch land. Wij houden niet van inkomensverschillen, ook zijn eigen VVD niet."
"De grens van inkomstennivellering is bereikt"
Teulings kan zich niet vinden in een nieuw kabinetsbesluit. Binnenkort gaat het minimumloon omhoog met tien procent. Maar aangezien bijstandsuitkeringen zijn gekoppeld aan de hoogte van het minimumloon, gaan hiermee ook automatisch de uitkeringen omhoog met tien procent. Teulings wil dat de deze twee van elkaar worden losgekoppeld, omdat het verschil tussen lonen en uitkeringen hiermee kleiner wordt. Hij vreest dat de verhoging 'contraproductief' zal werken.
Daarnaast is Teulings weinig enthousiast over de voltijdsbonus die de Tweede Kamer wil uitdelen aan mensen die voltijd werken. Hij noemt het een 'noodmiddel', en zegt: "De voltijdbonus zal ertoe leiden dat de man dan vijf dagen gaat werken en de vrouw drie. Dat zijn lapmiddelen voor een generiek probleem."
Daarom is er volgens Teulings een heuse bewustzijnsverandering nodig onder politici. Hij stelt: "De politiek ontkent het fundamentele dilemma: er is een grens aan de mate waarin je inkomens kunt nivelleren via sociale zekerheid en belastingen. En die grens hebben we in Nederland bereikt."
Ophef over 'profiterende asielzoekers'
Dit weekend ontstond er flinke ophef toen bleek dat minstens zes statushouders in Utrecht ontslag hadden genomen, nadat zij waren doorgestroomd naar een woning. Met een nieuwe woning kregen de statushouders namelijk recht op allerlei uitkeringen en toeslagen - ook wanneer zij geen baan meer hadden. Volgens een oud-werkgevers waren de statushouders ervan overtuigd dat zij "beter af waren met een uitkering en een huis" dan met een vaste baan.