Staatssecretaris van Asiel en Migratie, Eric van der Burg (VVD), werkt aan een nieuwe wet om gemeenten te dwingen tot asielopvang. Maar sinds vorige week ligt hij overhoop met zijn eigen partij, omdat de VVD als enige regeringspartij niet akkoord gaat met de nieuwe dwangwet. Volgens ingewijdenen zijn de gemoederen de afgelopen dagen al hoog opgelopen: "De staatssecretaris is er wel klaar mee."
Van der Burg stelt dat dwang nodig is, aangezien er anders niet genoeg plekken zijn. Bijna iedereen is al akkoord met de wet: de coalitiepartijen CDA, D66 en Christenunie, maar reeds ook gemeenten en provincies. De enige die momenteel dwarsligt, is de eigen partij van Van der Burg, namelijk de VVD. Deze partij is het oneens met het permanente karakter van de wet, en ziet liever dat het tijdelijk wordt. Ook wil de VVD dat er een maximum komt op het aantal asielzoekers dat een gemeente moet opnemen.
Sharon Dijksma (PvdA) is verbaasd over mildheid
Van der Burgs asielbeleid roept nu ook vraagtekens op bij oppositiepartijen. De Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma (PvdA) constateert bij Nieuwsuur: "Ik denk dat dit een VVD'er is die, als je kijkt naar waar hij zich bevindt op het politieke spectrum van zijn partij, verrassend naast deze PvdA'er staat."
Ze vervolgt: "Sterker nog, soms heb ik mij wel eens afgevraagd: ben ik niet strenger dan Eric?" JA21 geeft antwoord: 'Wij weten het wel zeker.'
Mild asielbeleid in Utrecht
Dijksma's stad Utrecht haalde meermaals de landelijke media vanwege het milde Utrechtse asielbeleid. In augustus besloot de gemeente Utrecht tot een zogeheten 'huisjesfeest'. Zes weken lang werden vrijwel alle sociale huurwoningen die vrijkwamen per direct gereserveerd voor statushouders. Dit was om de opvangcentra te ontlasten. Eerder dit jaar stelde Dijksma: "Als gemeente staan we voor barmhartigheid en een humaan asielbeleid."
Twee weken geleden kwam Utrecht landelijk in opspraak, na een artikel van Financieel Dagblad. Toen bleek dat zes statushouders ontslag hadden genomen, nadat ze zo'n sociale huurwoning toegewezen hadden gekregen. Volgens een werkgever waren de statushouders "ervan overtuigd zijn beter af te zijn met een uitkering en een huis".