Vorige maand ontstond er grote media-aandacht voor de Haarlemse GroenLinks-fractie: de lokale afdeling heeft een verbod afgedwongen op openbare reclame voor vlees uit de bio-industrie. Hiermee is Haarleem de eerste stad ter wereld die zoiets doet.
BVNL maakt zich zorgen over 'de stigmatisering van vleeseters'. Daarom wendde de partij zich eerder deze maand tot de minister van Landbouw, Piet Adema (ChristenUnie), naar aanleiding van Haarlemse verbod op vleesreclame. De partij stelde Kamervragen aan Adema over de 'stigmatisering van vleeseters', maar is ontevreden over Adema's antwoorden. Adema weigerde namelijk het verbod op vleesreclame te veroordelen. Evenmin beschouwde hij het verbod als belemmerend voor een vrij ondernemersklimaat.
Van Haga daarentegen stelt: "Anti-reclamemaatregelen zijn slecht voor de promotie van vleesconsumptie en daarmee slecht voor varkenshouders." Hij vreest dat "al het klimaat-gedram en anti-boerenbeleid" zal leiden tot een verplaatsing van de vleessector naar het buitenland. En dat heeft rampzalige gevolgen, in de eerste plaatsen voor de dieren zelf, stelt Van Haga: "Dit zijn landen waar het vele malen slechter gesteld is met de standaarden voor dierenwelzijn."
Nog maar maximaal tweemaal vlees per week
BVNL ziet het verbod op vleesreclame als 'stigmatiserend voor vleeseters'. Afgelopen woensdag concludeerden onderzoekers in een klimaatrapport al dat mensen veel minder vlees moeten gaan eten. Nog maar maximaal twee keer per week, ter grootte van een hamburger, adviseerden de onderzoekers.
JA21-Statenlid Marcus Breet reageerde toen weinig enthousiast op het rapport: 'Wanneer stopt deze waanzin nou eens een keer?!? Dat je niet overmatig vlees moet eten eens, en dat dieren een goede behandeling moeten krijgen, absoluut! Maar mensen dwingen wat wel/niet te eten onder een hysterisch mom is té absurd voor woorden!'