In het afgelopen half jaar heeft een recordaantal statushouders een woning gekregen. Het aantal was zelfs groter dan door het kabinet werd voorgeschreven. Maar een aantal gemeenten loopt nog achter, waaronder Horst aan de Maas. Daarom heeft de verantwoordelijke PvdA-wethouder, Roy Bouten, besloten tot een onorthodoxe maartregel. In de komende maanden zullen alle sociale huurwoningen die vrij komen worden toegewezen aan statushouders, meldt De Limburger.
Op deze manier hoopt de gemeente voor 1 juli maar liefst 77 statushouders te huisvesten. Ook de 25 statushouders die eigenlijk al voor 1 januari gehuisvest hadden moeten worden, hoopt de gemeente een woning te kunnen toewijzen. Bouten zegt te begrijpen dat deze maatregel kan leiden tot 'boosheid en onbegrip': "Als je al jaren wacht of als je door een vechtscheiding heel snel een huurwoning wilt, begrijp ik dat dit besluit je rauw op het dak valt."
Bouten zegt te "hopen" dat het slechts een eenmalige actie is, maar hij weet het niet zeker. De wethouder wil dat er zo snel mogelijk nieuwe woningen worden gebouwd, om een herhaling van zo'n actie te hoeven voorkomen. De PvdA-gedeputeerde Lia Roefs steunt de onorthodoxe voorrangsmaatregel van Bouten. Volgens haar werd de maatregel al eerder meegenomen 'in een lijst met suggesties'.
PVV-leider Geert Wilders reageert woedend. Over wethouder Bouten en gedeputeerde Roefs zegt hij: 'Het is niet te geloven. [...] Ze laten Nederlanders stikken.'
Grote problemen met huisvesting statushouders
Maar hiermee lijkt het probleem van asielhuisvesting nog niet te zijn afgewend. De Limburger meldt namelijk dat 'het gros van Limburgse gemeenten achterloopt met de huisvesting van statushouders'. Hierdoor zouden deze gemeenten dit jaar een nog zwaardere taak krijgen. Helemaal onverwacht is deze 'achterstand' niet. In juli vroegen lokale Limburgse VVD-fracties nog openlijk om een asielstop bij premier Rutte. Destijds schreven de VVD'ers dat gemeenten en provincies, zonder ooit akkoord te zijn gegaan met het huidige beleid, de klappen moeten opvangen van het asielbeleid. Hun verzoek om een asielstop ging rechtstreeks in tegen het kabinetsbeleid.
Ook nu reageert Klassiek Liberaal, de kritische tak van de VVD, erg negatief op de aankondiging in Horst aan de Maas. 'Wanneer krijgen Erik en Annemarie de sleutel, Hugo de Jonge?' Hiermee verwijst de groep naar de recente ophef om een anti-discriminatieposter betreffende de woningmarkt.
Het is niet de eerste keer dat statushouders gedurende een bepaalde periode alle sociale huurwoningen krijgen toegewezen. In juli besloot de gemeente Utrecht als eerste in Nederland om dit gedurende zes weken te doen. De gemeente Horst aan de Maas is nu de eerste in Nederland die deze periode uitbreidt tot drie maanden.
De voorrangsregeling voor statushouders komt uit de koker van Woonminister Hugo de Jonge (CDA). In mei 2022 heeft hij deze maatregel ingevoerd om de asielzoekerscentra te ontlasten. Toch is het aantal statushouders in azc's vorig jaar enkel toegenomen, ondanks de voorrangsregeling en een recordaantal huisvesting.