Bedreigde politici
Het aantal meldingen van (doods)bedreigingen aan het adres van Nederlandse politici is in een jaar tijd bijna verdubbeld. In 2021 werd er 588 keer melding gemaakt, dit jaar staat de teller al op 1072. Echter is het merendeel van de meldingen gemaakt door Geert Wilders.
Diverse politici hebben dit jaar al (meerdere malen) aan de bel getrokken om de vergaande polarisatie in het land. Volgens enkele Tweede Kamerleden wordt de sfeer in het land alsmaar grimmiger, en zou het aantal bedreigingen ook toenemen.
Het Team Bedreigde Politici bevestigt de toename van het aantal meldingen in een nieuw gepubliceerd rapport. In een jaar tijd is er bijna twee keer zo veel melding gemaakt van bedreigingen. PVV-voorman Geert Wilders nuanceert echter de cijfers. 80 procent van de meldingen is van hem afkomstig, maar dit wordt nauwelijks ergens breed uitgemeten, aldus de PVV-voorman.
'Ze “vergeten” erbij te zetten dat 882 van die 1072 van mij afkomstig zijn. Detail natuurlijk. Want Wilders', schrijft Wilders over de cijfers. De PVV-prominent ergert zich al langer aan het feit dat doodsbedreigingen aan zijn adres voor veel Nederlanders inmiddels 'gewoon' zijn geworden. Wilders kan al bijna twee decennia niet meer zonder beveiliging over straat.
Kamervragen Wilders
Donderdag deelde Wilders een van de aangiftes die wel is opgepakt, maar waar in de ogen van de PVV-leider een veel te lage straf wordt opgelegd. Een persoon die Wilders een kogel door het hoofd wilde schieten gaat niet vervolgd worden, maar kan rekenen op een reprimandegesprek.
Naar aanleiding van de kwestie heeft Wilders een tiental Kamervragen ingediend:
'Vragen van het lid Wilders (PVV) aan premier Rutte, vice-premier Kaag, de minister van Justitie en de minister van BZK over het niet-vervolgen van doodsbedreigers:
1.) Bent u bekend met het feit dat iemand die mij met de dood bedreigde geen straf, maar een reprimandegesprek krijgt?
2.) Bent u het met mij eens dat het onacceptabel is dat iemand die zegt “als ik jou tegenkom krijg jij een kogel door je hoofd heen” geen enkele straf maar slechts een foei-gesprek bij de politie krijgt? Zo nee, waarom niet?
3.) Bent u het met mij eens dat het bij een doodsbedreiging onacceptabel is dat de Officier van Justitie stelt dat er een ‘betere oplossing is dan straf’? Waarom heeft het OM veel sympathie voor de dader en niet voor het slachtoffer van bedreigingen?
4.) Hoe past dit besluit van het OM in uw toezegging dat de strijd tegen bedreigingen van politici geïntensiveerd wordt?
5.) Herinnert u zich mijn recente vorige vragen waar het OM besloot iemand die mij bedreigde met de tekst: “Kga vrijdag met mijn school naar de Tweede Kamer, knoop voor je dat je er dan ni bent want deze Turken slaan je dood”, eveneens niet te vervolgen? Bent u ermee bekend dat het OM bij mij veel vaker besluit mensen die me met de dood bedreigen niet te vervolgen en straffen? Wat is uw oordeel daarover?
6.) Kunt u uitleggen waarom personen die u als premier en u als vicepremier bedreigen altijd hard worden aangepakt en gestraft en vaak zelfs van hun bed worden gelicht, terwijl mensen die mij met de dood bedreigen vaker een foei-gesprek krijgen?
7.) Deelt u de mening dat hier sprake is van pure rechtsongelijkheid?
8.) Waarom worden bedreigers van de premier en vicepremier, zijnde politici van VVD en D66-huize strenger gestraft en anders behandeld dan de leider van de grootste oppositiepartij PVV? Wat vindt u daarvan?
9.) Wat heeft het voor zin voor mij om aangifte te doen als het resultaat is dat mensen die mij met de dood bedreigen vaak niet vervolgd worden?
10.) Wat voor signaal geeft u aan de bijna duizend personen die mij vorig jaar met de dood bedreigden en de mullahs die afgelopen jaren verschillende fatwa’s over mij hebben uitgesproken met de oproep mij te vermoorden, en de mensen die dat ook overwegen te doen, als ze zien dat doodsbedreigingen aan mij vaak onbestraft blijven en de daders er zonder straf mee wegkomen? Realiseert u zich dat dit de veiligheid van mij en mijn gezin schaadt? Heeft de AIVD hier aandacht voor?'